Κόσμος

Αίγυπτος: Επίσημη παρουσίαση της σαρκοφάγου του Τουταγχαμών

Η σαρκοφάγος του νεαρού Φαραώ θα εκτεθεί μαζί με άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον Τουταγχαμών στα τέλη του 2020.

Η Αίγυπτος παρουσίασε σήμερα τη χρυσή σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών, που υποβάλλεται σε εργασίες αποκατάστασης για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψή της το 1922.

Η εργασία της αποκατάστασής της ξεκίνησε στα μέσα του Ιουλίου έπειτα από τη μεταφορά της σαρκοφάγου από την Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ, στη νότιο Αίγυπτο, στο Μέγα Μουσείο του Καΐρου.

TUTANKHAMUN

«Παρουσιάζουμε ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, όχι μόνον για την Αίγυπτο, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ Ενάνι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μέγα Μουσείο της Αιγύπτου, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

TUTANKHAMUN

Η σαρκοφάγος του νεαρού Φαραώ θα εκτεθεί μαζί με άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον Τουταγχαμών στα τέλη του 2020, όταν το νέο γιγαντιαίων διαστάσεων Μουσείο θα ανοίξει για το κοινό. Η αποκατάσταση αναμένεται να διαρκέσει ένα οκτάμηνο.

TUTANKHAMUN

Η ξύλινη σαρκοφάγος, με επίχρυση εξωτερική επένδυση, έχει μήκος 2,23 μ. και είναι διακοσμημένη με μία προσωπογραφία του νεαρού άνακτα, που φέρει τα σύμβολα των Φαραώ, το σκήπτρο και το φραγγέλιο, όπως αναφέρεται στο κείμενο του υπουργείου Αρχαιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα παρουσιάσθηκαν ρωγμές «στο επίπεδο των στρώσεων του επίχρυσου γύψου, ιδίως σε εκείνα στο κάλυμμα της βάσης», ανακοίνωσε το υπουργείο.

TUTANKHAMUN

Αναρρηθείς στον θρόνο της Αιγύπτου το 1333 πΧ, ο Τουταγχαμών είναι αναμφίβολα ο διασημότερος Φαραώ στην Ιστορία, ιδίως εξαιτίας των απίστευτων συνθηκών της ανακάλυψης του τάφου του, ο οποίος ήταν ασύλλητος, στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

TUTANKHAMUN

Γόνος του Φαραώ Αχενατόν και σύζυγος της εξίσου διάσημης Νεφερτίτης, «ο παίς Φαραώ» ανήλθε στην εξουσία σε ηλικία εννέα ετών κι έφυγε από τη ζωή δέκα χρόνια αργότερα από ελονοσία σε συνδυασμό με μία νόσο των οστών.

Από τις αρχές Ιουλίου, η Αίγυπτος ζήτησε από την Ιντερπόλ να εντοπίσει το γλυπτό προσωπείο του Τουταγχαμών, ηλικίας 3000 ετών, το οποίο δημοπρατήθηκε στο Λονδίνο έναντι 5,3 εκατ. ευρώ παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση του Καΐρου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Τα μάτια του ήταν ανοιχτά, δεν ανταποκρινόταν, ήταν σε κώμα» περιγράφει ο γιατρός του Πάπα Φραγκίσκου - Η αποκάλυψη για τις 2 μυστικές επεμβάσεις
«Είμαι πολύ καλά, άρχισα πάλι να δουλεύω και είμαι έτοιμος γι’ αυτό» του είχε πει στην τελευταία τους συνάντηση, 2 ημέρες πριν τον θάνατό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος το 2013
48χρονος Γάλλος με Πάρκινσον αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία στο Βέλγιο - «Ζω το καλύτερο τέλος της ζωής μου»
«Είχα τη στήριξη ψυχολόγου και ψυχιάτρου, φρόντισα να εκμεταλλευτώ κάθε ευκαιρία για ζωή αλλά αποφάσισα να πω όχι και αποχαιρέτησα τους αγαπημένους μου» λέει ο Pierre Cousein
Ο 48χρονος Pierre Cousein 6
Ο Ερντογάν έκανε σύσκεψη για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη χωρίς εκπροσώπους του Δήμου - Πάνω από 280 μετασεισμοί
Η Κωνσταντινούπολη ζει στον ρυθμό του Εγκέλαδου, ενώ μέχρι στιγμής οι σεισμολόγοι δεν έχουν καταλήξει αν τα 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ή έπεται μεγαλύτερος
Κάτοικοι σε πλατείες μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη 1
Άγριος καβγάς του Έλον Μασκ και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου
Πυρήνας της διαμάχης, αποτέλεσε η ριζικά διαφορετική προσέγγιση που φέρνει ο καθένας στην κυβερνητική μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS)
Ο Έλον Μασκ