Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

«Πόρτα» Γερμανίας σε Μπολσονάρο για τον Αμαζόνιο! «Κόβει» τη χρηματοδότηση

«Πόρτα» Γερμανίας σε Μπολσονάρο για τον Αμαζόνιο! «Κόβει» τη χρηματοδότηση

Τα σχέδια του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, για τον Αμαζόνιο έχουν προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις. Μια από αυτές ήρθε από τη Γερμανία, που αποφάσισε να διακόψει τη χορήγηση ποσού 35 εκατ. ευρώ προς τη Βραζιλία.

Το ποσό που θα έδινε η Γερμανία στη Βραζιλία προοριζόταν για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Αλλά εξαιτίας της επιταχυνόμενης αποψίλωσής του, το Βερολίνο πάτησε… φρένο.

Η κίνηση αυτή αντανακλά «την έντονη ανησυχία για την εντεινόμενη αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία», εξήγησε η γερμανική πρεσβεία στην Μπραζίλια στην εφημερίδα Folha de S. Paulo, διευκρινίζοντας ότι οι περικοπές δεν επηρεάζουν το ταμείο για τον Αμαζόνιο, στο οποίο η Γερμανία είναι δωρήτρια-κλειδί.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας O Globo, η περικοπή αφορά αποκλειστικά κεφάλαια που προορίζονταν για νέα έργα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι της γερμανικής διπλωματίας για να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία αυξήθηκε ραγδαία, κατά 67% το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με δεδομένα της υπηρεσίας διαστημικής έρευνας της χώρας (INPE). Ωστόσο η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα αυτά είναι αναξιόπιστα, παραπλανητικά και τα δημοσιεύματα γι’ αυτά «εντυπωσιοθηρικά».

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος εξελέγη πέρυσι, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την επιστημονική συναίνεση για την απειλή της κλιματικής αλλαγής κι έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί πόρο που ανήκει στη χώρα του και επαφίεται στους Βραζιλιάνους να αποφασίσουν πώς θα τον αξιοποιήσουν.

Ερωτηθείς για την απόφαση της Γερμανίας, ο Μπολσονάρο απάντησε σε δημοσιογράφους χθες Κυριακή ότι η χώρα του «δεν έχει ανάγκη» το ποσό. «Μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα όπως νομίζουν. Η Βραζιλία δεν τα έχει ανάγκη», είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας σε δημοσιογράφους στην Μπραζιλία.

Τα τελευταία στοιχεία για την αποψίλωση του Αμαζονίου έδειξαν ότι η καταστροφή του τροπικού δάσους ήταν τετραπλάσιας έκτασης τον Ιούνιο από τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Η αντίδραση του Μπολσονάρο ήταν να «πυροβολήσει» τον… αγγελιαφόρο: καθαίρεσε τον διευθυντή της INPE, κατηγορώντας τον ότι διέσπειρε στα ΜΜΕ δεδομένα «ψευδή» για να «παίξει το παιχνίδι των ΜΚΟ».

Από το 2008 ως το 2019, η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε 95 εκατομμύρια ευρώ στη Βραζιλία για διάφορα προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας. Θα συνεχίσει να συνεισφέρει στο ταμείο για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου, το οποίο δημιουργήθηκε το 2008, την ώρα που η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά, η Νορβηγία, απειλεί να αποσυρθεί.

κλιματική αλλαγή

Η σκανδιναβική χώρα προειδοποίησε πριν από έναν χρόνο ότι οι δωρεές της στη Βραζιλία θα υποδιπλασιαστούν και στο μέλλον ενδέχεται να φθάσουν ακόμη και στο μηδέν.

Ερωτηθείς χθες για τα προβλήματα που δημιουργεί η στάση της κυβέρνησής του ως προς την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ο Μπολσονάρο απάντησε με ακόμη μια πρόκληση, θέτοντας με τη σειρά του το ερώτημα αν «νομίζετε πως οι μεγάλες χώρες ενδιαφέρονται για την εικόνα της Βραζιλίας ή θέλουν να σφετεριστούν τη Βραζιλία».

Την Παρασκευή, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας προκάλεσε τη νιοστή πολεμική, αποφαινόμενος ότι αρκεί «να ενεργείται κανείς κάθε δύο ημέρες» για να προστατευθεί το περιβάλλον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις