Δευτέρα, 8 Ιουλ.
32oC Αθήνα

ΟΗΕ: Συνεχίζονται τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις στη Βενεζουέλα

ΟΗΕ: Συνεχίζονται τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις στη Βενεζουέλα
photo Reuters

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως οι εξωδικαστικές εκτελέσεις φαίνεται πως συνεχίζονται στη Βενεζουέλα.

Η Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως εκτός από τις εκτελέσεις στη Βενεζουέλα, η υπηρεσία της τεκμηρίωσε τον βασανισμό στρατιωτών και άλλων που κρατούνται αυθαίρετα και κάλεσε την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να τιμωρήσει τους δράστες.

Η Μπατσελέτ, που είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές Ιουλίου έκθεση όπου καταγράφονταν λεπτομερώς αναφορές αυτόπτων μαρτύρων για εκτελέσεις από μέλη των FAES.

Η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα είχε χαρακτηρίσει την προηγούμενη έκθεσή της μια «επιλεκτική και ανοικτά μεροληπτική εικόνα» η οποία δεν είχε λάβει υπόψη της τις επίσημες πληροφορίες και στηριζόταν σε προκατειλημμένους μάρτυρες σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν σκοπό να ασκήσουν πίεση στον Μαδούρο προκειμένου να παραιτηθεί∙ σήμερα είπε πως είναι ένας από τους παράγοντες που πυροδοτούν τη μαζική έξοδο από τη χώρα όπου ο πληθωρισμός καλπάζει και η οικονομία καταρρέει.

«Όλα αυτά συμβάλλουν στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και στην έξοδο των Βενεζουελάνων από τη χώρα», ανέφερε σημειώνοντας πως 4,3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, οι περισσότεροι από τα τέλη του 2015.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις