Ήταν μια “όπερα” διαφορετική. Μια πασαρέλα με θέμα την Όπερα, που ανέδειξε τις δημιουργίες ανθρώπων, που ξέρουν να σέβονται το περιβάλλον, πλαστικές σακούλες, χαρτόνι και καπάκια.
Οι 25 σχεδιαστές με περίπου 56 μοντέλα και επτά χορευτές ζωντάνεψαν τις αγαπημένες ηρωίδες και ήρωες της Όπερας στον Κήπο του Αλέξανδρου με ρούχα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. “Ήταν έμπνευση και δημιουργική εργασία όλων μας. Προσπαθήσαμε να ενώσουμε τους Θεσσαλονικείς σε ένα event που διασκεδάζει, εμπνέει, ενώνει, αλλά και προβληματίζει, γιατί χρησιμοποιήσουμε μόνο ανακυκλώσιμα υλικά” λέει στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ένας εκ των δύο αρχιτεκτόνων που συγκροτούν την ομάδα που δημιούργησε τη Νέα Παραλία και ο επιμελητής της πασαρέλας, Bernard Cuomo.
Μεταξύ των σχεδιαστών που λάβανε μέρος στη χθεσινή πασαρέλα, είναι ένας νέος με αναπηρικό αμαξίδιο, ο Αθανάσιος Βασιλειάδης, που εντυπωσίασε το κοινό με τα τρία φορέματα, δημιουργίας του, με θέμα “Drama Queens”. “Είμαι ΑΜΕΑ, είχα ατύχημα στη ζωή μου, αλλά βρήκα το νόημα της ζωής στη δημιουργία και την αγάπη. Η πασαρέλα της Νέας Παραλίας μου έχει δώσει μεγαλύτερη έμπνευση να συνεχίσω δυναμικά” είπε.
Η Βασιλική Κώστογλου είναι αρχιτέκτονας με σπουδές στην Ελλάδα αλλά και το Μιλάνο. “Για πρώτη φόρα συμμετέχω στην Πασαρέλα της Νέας Παραλίας. Δεν είχα ασχοληθεί μέχρι στιγμής με fashiοn design, αλλά πρόσφατο στο Μιλάνο, πήρα μέρος στον διαγωνισμό product design και είχα πλέον μια ιδέα για τα ανακυκλώσιμα υλικά. Εμπνεύστηκα από την πύκνωση και αραίωση του πλαστικού πλέγματος, αυτού που μας θύμισε την πύκνωση και την αραίωση της φωνής στην όπερα (..) Οπότε αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε με την πλέξη, με πλαστικές σακούλες… Και το μοτίβο ήταν αυτό, με χρώματα πορτοκαλί και φουξ” μας εξηγεί.
Έλληνες διάσημοι ή όχι ευρύτερα γνωστοί, ξένοι τουρίστες και μετανάστες, παιδιά, ηλικιωμένοι και νέοι, περιπατητές, δρομείς και ποδηλάτες, ήταν χθες μαζί –πρωταγωνιστές και θεατές- στην εκδήλωση του συλλόγου “Φίλων Νέας Παραλίας”. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νέας Παραλίας, Πρόδομος Νικηφορίδης, είπε: «Ο Σύλλογος Φίλοι της Νέας Παραλίας προωθεί την ιδέα μιας διαφορετικής κατοίκησης του δημόσιου χώρου. Η Νέα Παραλία, όντας ο σημαντικότερος δημόσιος χώρος της Θεσσαλονίκης, δίνει άπειρες δυνατότητες και μπορεί να φιλοξενήσει τους δημιουργικούς ανθρώπους και να παρακινήσει αυτούς που δεν τολμούν. Η “Νέα Παραλία- Νέα Πασαρέλα” είναι η σημαντικότερη εκδήλωση για πολλούς λόγους. Αναδεικνύει πολύ σημαντικά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας όπως η ανακύκλωση, δίνει δυνατότητα προβολής στο έργο δημιουργικών ανθρώπων, αξιοποιεί τους χώρους της Νέας Παραλίας και βέβαια αναδεικνύει το ταλέντο των νέων και λιγότερο νέων».
Ενώ ο Bernard Cuomo συμπληρώνει: «Η “Nέα Παραλία Νέα Πασαρέλα” είναι πλέον ένα καλλιτεχνικό γεγονός, ένα ραντεβού με δημιουργούς που αγκαλιάζουν την εκδήλωση, το θέμα της, το δημιουργικό ύφος της και τα δεδομένα των ανακυκλώσιμων υλικών. Κάθε χρονιά και φέτος ακόμα περισσότερο μια γνωριμία με καινούριους καλλιτέχνες. Όταν τελειώνει η εκδήλωση, χαίρομαι για την χαρά που δίνει σε όλους και για το φιλικό κλίμα που την χαρακτηρίζει».
Μετά την εκδήλωση οι θεατές δεν βιάστηκαν να φεύγουν. Πλησίαζαν τα μοντέλα να δουν από κοντά τα φορέματα και τα κοστούμια, ίσως για να διαπιστώσουν αν όντως είναι φτιαγμένα από υλικά “για πέταμα”…
“Είμαι από αυτούς. Τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που λατρεύουν της Νέα Παραλία, παρακολουθώ όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων Νέας Παραλίας, Η Νέα Παραλία είναι ένας βασικός λόγος να ζει κάνεις στη Θεσσαλονίκη!” δήλωσε η ζωγράφος Αφροδίτη Καραμανλή. Μας πλησιάζει και ένας ηλικιωμένος, που δεν ήθελε να πει το όνομα του: “Μου άρεσε η πασαρέλα! Γράψτε παρακαλώ, πως ήταν πολύ καλή! Συναντώ στην Νέα Παραλία ανθρώπους διαφορετικούς, αλλά πάντα χαμογελαστούς. Η καλή ανθρώπινη ατμοσφαίρα της Νέας Παραλίας με στηρίζει με μεγαλύτερη δύναμη παρά το μπαστουνάκι μου! Αύριο πάλι εδώ θα είμαι!”