Τετάρτη, 17 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Αποκαλύψεις Κάμερον: Ο Μπόρις Τζόνσον πίστευε ότι το Brexit θα χάσει το δημοψήφισμα

Αποκαλύψεις Κάμερον: Ο Μπόρις Τζόνσον πίστευε ότι το Brexit θα χάσει το δημοψήφισμα

Ο ένας είναι ο άνθρωπος που (από πολλούς) κατηγορείται πως έσυρε τη Βρετανία στο δημοψήφισμα για το Brexit. Ο άλλος είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. και νυν πρωθυπουργός της. Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπόρις Τζόνσον, δυο από τα “πρόσωπα” του Brexit. «πρωταγωνιστούν» σε… νέες αποκαλύψεις.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που παραιτήθηκε μετά το δημοψήφισμα του ‘16, έβγαλε στη… σέντρα τον νυν πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας πως ποτέ δεν πίστεψε στο Brexit και μάλιστα πίστευε ότι θα συντριβεί και γι’ αυτό αποφάσισε να το υποστηρίξει. Για να κερδίσει τους… εθνικιστές.

Για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του, ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να «σπάσει» τη σιωπή του. Όχι για να παρέμβει στα όσα γίνονται στη χώρα (και για τα οποία είναι εν πολλοίς υπεύθυνος). Όχι για να μιλήσει ως πρώην πρωθυπουργός για την κατάσταση μόλις λίγες μέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου, όταν με ή χωρίς συμφωνία θα φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε.. Μίλησε γιατί θέλει να προωθήσει το νέο του βιβλίο…

Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην περίοδο πριν και μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, όταν η Βρετανία σόκαρε τον κόσμο, ψήφισε υπέρ του Brexit και κάπως έτσι μπήκε σε μια περιπέτεια τριών ετών, που κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα τελειώσει.

Ο Κάμερον λοιπόν φρόντισε να κάνει αποκαλύψεις για τον Μπόρις Τζόνσον, τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου που έβαλε… πλώρη για τη Ντάουνινγκ Στριτ όταν υπερασπίστηκε με πάθος το Brexit. Κι ας μην το πίστευε, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Κάμερον.

Click4more: Τα άκουσε για τα καλά ο Τζόνσον! “Μην κατηγορήσεις την ΕΕ για το χάος του Brexit”

«Ξέρετε, λίγα μόλις λεπτά πριν βγει για να εξηγήσει τους λόγους που τασσόταν υπέρ του Brexit, μου έστειλε ένα γραπτό μήνυμα το οποίο έλεγε: Το Brexit πρόκειται να συντριβεί», αποκάλυψε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

«Νόμιζε ότι το Brexit θα χάσει στο δημοψήφισμα, αλλά δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία να βρεθεί στη ρομαντική, πατριωτική και εθνικιστική πλευρά του Brexit», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός των Τόρις, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που ο ίδιος είχε προκηρύξει, δίνοντας τη θέση του στην Τερέζα Μέι, η οποία ανατράπηκε με τη σειρά της, για να τη διαδεχτεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον «δεν είχε ποτέ υπερασπιστεί (το Brexit) στο παρελθόν, σκέφτηκε ότι θα χάσει (σ.σ. το Brexit) και γι ‘αυτό έκανε την επιλογή να το στηρίξει», επέμεινε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μέι (που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα) ήταν από τους βασικούς αρχιτέκτονες της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, όπου το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ του Brexit.

«Ειλικρινά λυπάμαι πολύ εδώ που φτάσαμε», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Λαμβάνω το μερίδιο ευθύνης μου, διότι ήταν το δικό μου δημοψήφισμα, η δική μου εκστρατεία (υπέρ της παραμονής στην ΕΕ) και έχασα» δήλωσε ο 52χρονος Κάμερον.

Ο ίδιος αρνήθηκε και πάλι να ζητήσει συγγνώμη για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος – κάτι που επικριτές του ζητούν να το κάνει εδώ και τρία χρόνια – σημειώνοντας ότι αποκλείεται να επιστρέψει στην πολιτική.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις