Τις διαρκείς μεταβολές στις συμμαχίες που διαμορφώνονται τόσο στον Περσικό Κόλπο όσο και στη Μέση Ανατολή αναδεικνύει μιλώντας στο newsit.gr η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Μαίρη Μπόση, επισημαίνοντας ότι τελευταία η Τουρκία έχει αποκτήσει τον ρόλο του ισχυρού παίκτη στην ευρύτερη περιοχή, τον οποίο δύσκολα θα χάσει.
«Είναι σε διαρκή μεταβλητή οι συμμαχίες στην περιοχή. Δείτε το παράδειγμα των S-400. Ενώ ήταν αναμενόμενο η Τουρκία να υποστεί κυρώσεις, τελικώς ούτε υπέστη ότι υπάρχει περίπτωση να υποστεί. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία έχει περάσει σ’ ένα στάδιο διαμόρφωσης του γεωπολιτικού παιχνιδιού στην περιοχή. Αναδεικνύεται πια σε ισχυρό παίκτη, ενώ στο παρελθόν είχε απλώς μια ισχυρή γεωπολιτική θέση», αναφέρει η καθηγήτρια εκτιμώντας ότι «με τη λογική με την οποία δρα στη Μεσόγειο λόγω των κοιτασμάτων ενέργειας, θα δούμε ακόμη περισσότερα παιχνίδια να παίζονται, όπως πιθανόν θα δούμε κι άλλες ανατροπές των συμμαχιών».
[read4more]
«Είναι σαφές πλέον ότι η Τουρκία ως ισχυρός παίκτης πια, πιέζει για τη δημιουργία νέων συνόρων με τη Συρία. Οι μορφές συμμαχιών που έχει συνάψει στην ευρύτερη περιοχή αλλά και με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ισχυροποιεί τελικά τη θέση της, αντί να εμφανίζονται φωνές οι οποίες θα διέκοπταν αυτή τη ροή», προσθέτει η κ. Μπόση υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να κλιμακωθούν και οι επιθετικές κινήσεις της προς την Ελλάδα.
«Η Τουρκία αναβαθμίστηκε με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα και δεν θα υποβαθμιστεί εύκολα. Επιπλέον η Άγκυρα έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει τη στάση της και προς την Ελλάδα. Κάθε φορά η Τουρκία αναβαθμίζει την απειλή προς την Ελλάδα. Το αν αυτή θα εκδηλωθεί, πώς θα εκδηλωθεί και πότε θα εκδηλωθεί είναι ζήτημα χρόνου να το μάθουμε. Η Τουρκία είναι εδώ για να μείνει και δεν φαίνεται να της μπαίνει εμπόδιο από πουθενά», εξηγεί στο newsit.gr.
«Δεν υπάρχουν δύο στρατόπεδα»
Ως προς τις συμμαχίες στην περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής διευκρινίζει ότι η ιδέα πως έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα ένα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με επικεφαλής την Ουάσινγκτον κι ένα δεύτερο μεταξύ Τουρκίας, Ιράν με επικεφαλής τρόπον τινά τη Μόσχα, δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα.
«Αν φτάσουμε σε πολεμική εμπλοκή, καταλαβαίνουν και στην Ουάσινγκτον ότι θα υπάρξει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος τεραστίων διαστάσεων»
«Στην παρούσα φάση», αναφέρει, «οι ΗΠΑ και ο Τραμπ προσωπικά δεν φαίνεται να έχουν ισχυρές διαφωνίες με τη Μόσχα και τον Πούτιν». Προσθέτει πάντως ότι το ισχυρό ισραηλινό λόμπι ασκεί πιέσεις υψώνοντας τους τόνους κατά του Ιράν. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε πόλεμο καθώς υπάρχουν άλλες ψύχραιμες φωνές οι οποίες τηρούν στάση αναμονής», εξηγεί.
Επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν σημαίνει τρίτος παγκόσμιος
Απαντώντας στο κατά πόσο είναι πιθανή μια επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν η κα Μαίρη Μπόση είναι σαφής: «υπάρχει περίπτωση να περάσουμε και σε συνομιλίες», λέει και συμπληρώνει: «αν φτάσουμε σε πολεμική εμπλοκή, καταλαβαίνουν και στην Ουάσινγκτον ότι θα υπάρξει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος τεραστίων διαστάσεων με χρήση εξαιρετικά αναβαθμισμένων οπλικών συστημάτων. Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά στο περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου άνθρωποι που στηρίζουν μια επίθεση. Όμως ο Τραμπ φαίνεται να κρατάει μια ισορροπία. Στην παρούσα φάση υπάρχει μια ισορροπία. Άλλωστε και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι οι οποίοι συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζονται κατευναστικά και όχι εμπρηστικά».
Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός