Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι σήμερα (18.09.2019), εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει αποδείξεις σχετικά με τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco.
Στη συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις και πως τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ιρανικά, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Βασιλείου.
Η παρουσίαση από τη Σαουδική Αραβία θα γίνει ενώ στη χώρα θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Εν αναμονή των… αποδείξεων που θα παρουσιάσει, όπως υποστηρίζει, η Σαουδική Αραβία, οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 0,64% στα 64,14 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 0,78% στα 58,88 δολάρια το βαρέλι.
Ο διστακτικός κύριος Τραμπ
Αν και πολλοί θα περίμεναν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν με το δάχτυλο στο… κουμπί, ώστε να επιτεθεί στο Ιράν μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται (ασυνήθιστα) διστακτικός.
Και δεν είναι πως ο Τραμπ «αγάπησε» ξαφνικά το Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει μικρό ενθουσιασμό για μια πολεμική σύγκρουση με το Ιράν και ο λόγος είναι απλός: θέλει να κερδίσει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2020.
Click4more: Πετρέλαιο: Νηφαλιότητα στις διεθνείς αγορές – αμηχανία στην Αθήνα
Μετά από τις επιθέσεις στα εργοστάσια της Aramco το Σάββατο το πρωί, ο Τραμπ δεν περίμενε πολύ για να κάνει ένα tweet, απειλώντας ότι οι ΗΠΑ είναι με «το δάχτυλο στην σκανδάλη» για να απαντήσουν, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις.
Τέσσερις μέρες μετά όμως, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για δράση. Αντ’ αυτού, θέλει να περιμένει να δει τα αποτελέσματα των ερευνών για τι συνέβη και έστειλε τον Πομπέο για να έχει διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Υπάρχει άπλετος χρόνος», είπε ο Τραμπ την Δευτέρα σε δημοσιογράφους. «Ξέρετε, δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Θα είμαστε όλοι εδώ για πολύ καιρό. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη».
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η επίθεση στην Aramco εκτοξεύτηκε από το Ιράν, με έναν από τους αξιωματούχους να αναφέρει ότι η επίθεση προήλθε από το νοτιοδυτικό Ιράν. «Η απάντηση για την μεγαλύτερη επίθεση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στην Ιστορία, πιστεύω ότι βρίσκεται στο μην σπεύσουμε να αντιδράσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι όλοι συμφωνούμε», είπε Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η στάση του Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του 2017, όταν, λιγότερο από τρεις μήνες στην προεδρία, περίμενε μόλις δύο μέρες πριν διατάξει αεροπορικές επιθέσεις στην Συρία για να τιμωρήσει τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για μια επίθεση με χημικά όπλα.
Πρώτα η Αμερική
Η επιφυλακτικότητα του Τραμπ αντανακλά την κοσμοθεωρία «Πρώτα η Αμερική», το βασικό προεκλογικό του σύνθημα στις εκλογές του 2016, το οποίο προσπαθεί πάλι να προωθήσει καθώς επιδιώκει μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του 2020.
Τα θεμέλια αυτής της κοσμοθεωρίας είναι ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν μια σπατάλη αίματος και χρημάτων, ότι το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν έχει καθυστερήσει εδώ και χρόνια να έρθει και πως η Ουάσινγκτον πρέπει να αποζημιωθεί για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, από την Νότια Κορέα ως τη Γερμανία.
Ο Τζον Άλτερμαν, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει «γίνει ολοένα και πιο επιφυλακτικός όσο η πραγματικότητα της όποιας στρατιωτικής δράσης έρχεται πιο κοντά».
«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του προέδρου το οποίο πιστεύει ότι θα είναι μια τρέλα να οδηγηθεί σε πόλεμο με το Ιράν», τόνισε ο Άλτερμαν. «Υπάρχει ένα τεράστιο μέρος της εκλογικής του βάσης που πιστεύει ότι το πιο τρελό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπλακούμε σε ατέρμονους πολέμους στην Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.