Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Υπόθεση Novartis: «Σταυρόλεξο» και για τη ΝΔ η προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο

Υπόθεση Novartis: «Σταυρόλεξο» και για τη ΝΔ η προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο

Η (οριστική) απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την υπόθεση Novartis μπορεί να πέρασε από τη βάσανο εξαντλητικών συσκέψεων στο Μαξίμου και αντικρουόμενα επιχειρήματα στο τραπέζι, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά.

Τις επόμενες μέρες, η πρόταση θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί στο νομικό και πολιτικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή από τουλάχιστον 30 βουλευτές της πλειοψηφίας και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες στην Ολομέλεια αμέσως μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, ήτοι στις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου.

Το κείμενο, ύστερα από τη μελέτη της δικογραφίας, θα περιλαμβάνει τα αδικήματα που θα αποδίδονται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και για τα οποία θα ζητείται η κοινοβουλευτική διερεύνηση. Όλα δείχνουν – όπως έγραψε το newsit.gr – ότι θ’ αφορούν την ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας ή την πρόκληση σε τέλεση αδικήματος. Δύο περιπτώσεις, όμως, οι οποίες είναι θέμα ερμηνείας εάν εμπίπτουν στο πεδίο της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων του κ. Παπαγγελόπουλου, συνεπώς από αυτή την απόφαση θα κριθεί εάν πράγματι οι διαδικασίες της προανακριτικής θα είναι εξπρές και ο φάκελος θα επιστραφεί στην τακτική Δικαιοσύνη (σ.σ.: ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι εν ενεργεία βουλευτής, ώστε να καλύπτεται από ασυλία).

Το σενάριο αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό, όπως επίσης έγραψε το newsit.gr κι επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ υπέρ του είχε ταχθεί η Ντόρα Μπακογιάννη. Γι’ αυτό, προσθέτουν, είναι κρίσιμη η διαδικασία των επομένων ημερών έως τη σύνταξη της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Τονίζουν δε με σημασία πως η απόφαση για την τύχη του φακέλου δεν είναι προνομία του Μαξίμου, αλλά της Βουλής, η οποία θα κληθεί να σταθμίσει όλα τα παραπάνω δεδομένα.

Click4more: Σαμαράς, ο μόνος που κατονομάζει ευθέως τον Τσίπρα!

Στο εσωτερικό της ΝΔ πάντως, παρά τους χαμηλούς προς τα έξω τόνους, υπάρχουν αντίρροπες τάσεις. Υπάρχουν π.χ. βουλευτές που θεωρούν ότι θα έπρεπε να μπει στο κάδρο των ευθυνών και ο Αλέξης Τσίπρας ή ότι θα έπρεπε να συσταθεί εξεταστική και όχι προανακριτική επιτροπή. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν την εκδοχή της επιστροφής του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του Μαξίμου υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως οι πολιτικές ευθύνες αποδόθηκαν στον κ. Τσίπρα στις εκλογές, αλλά και η θεσμική στάση του κ. Μητσοτάκη πως δεν πρόκειται να στείλει στα δικαστήρια τους πολιτικούς του αντιπάλους. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο newsit.gr πως από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, και τα… παρακάλια να μη διαχωριστεί η δικονομική μεταχείριση των ΤσίπραΠαπαγγελόπουλου και να έχει την ίδια τύχη με τον υπουργό του ο πρώην πρωθυπουργός είναι αυτή που αποδεικνύει το ορθόν της απόφασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού απέτρεψε την ηρωοποίηση του κ. Τσίπρα – για τον οποίο ούτως ή άλλως τα στοιχεία της δικογραφίας δείχνουν αδύναμα – και φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη στήριξή του προς τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Click4more: «Βόμβες» Αγγελή για Ρασπούτιν και Τουλουπάκη!

Δεν πέρασε απαρατήρητο, μάλιστα, το γεγονός ότι η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη στη δήλωσή της για την υπόθεση δεν αναφέρεται ονομαστικά στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα από το Μαξίμου να εκφράζονται υπόνοιες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να κρατήσει αποστάσεις, με ρίσκο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να… μιλήσει.

 Από εκεί και πέρα, ακόμη και στο διάλογο που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό της ΝΔ «γιατί προανακριτική και όχι εξεταστική», από την κυβέρνηση απαντούν με μια σειρά από επιχειρήματα: ότι η προανακριτική είναι θεσμικά βαρύτερη επιτροπή, αφού διερευνά ποινικές ευθύνες και άρα λειτουργικά απορροφά το εύρος της εξεταστικής. Επίσης, ότι μια εξεταστική μπορεί να μετατραπεί σε προανακριτική αν βρεθούν αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής. Ότι η προανακριτική είναι ταχύτερη, αφού έχει μεγαλύτερες δικονομικές δυνατότητες προς διερεύνηση και εκκαθαρίζει το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών, ενώ επί της διαδικασίας είναι αυστηρότερη και παρέχει μεγαλύτερες δικονομικές εγγυήσεις, την ώρα που η εξεταστική είναι συνήθως μόνον πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις