Η σύσκεψη θα γίνει στις 19.00, στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, των υφυπουργών Άκη Σκέρτσου, Απόστολου Βεσυρόπουλου, Θεόδωρου Σκυλακάκη και Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.
Click4More Thomas Cook: Ο… «χάρτης» των εγκλωβισμένων τουριστών – Πόσοι είναι και που βρίσκονται
Η σύσκεψη γίνεται προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των δράσεων και των άμεσων μέτρων που έχουν δρομολογήσει ήδη τα Υπουργεία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης της Thomas Cook και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στους τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (επιχειρηματίες κι εργαζόμενους).
Κέντρο Επιχειρήσεων κρίσης στο υπουργείο Τουρισμού
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Κέντρου Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Κρίσης, που έχει συστήσει το υπουργείο Τουρισμού, μετά και την κατάρρευση της Thomas Cook και την έξοδό της από την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, επισήμανε ότι αυτή την ώρα έχει συγκληθεί και συνάντηση με όλους τους φορείς του Τουρισμού, προς την κατεύθυνση της αποτύπωσης της μέχρι τώρα κατάστασης, αλλά και της ανάληψης δράσεων, που θα αντιμετωπίζουν τα υφιστάμενα προβλήματα.
«Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να δοθεί ώθηση στους ανθρώπους του τουρισμού, που σε αυτή τη δύσκολη ώρα, θα πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους», τονίζει ο κ. Κόνσολας, αναφερόμενος στους επαγγελματίες του κλάδου.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες αυτά κινούνται προς την κατεύθυνση της απαλλαγής του φόρου διαμονής, αλλά και άλλες οικονομικές ελαφρύνσεις, που έχουν να κάνουν με τον φόρο που προκύπτει από τις τιμολογήσεις που έχουν γίνει με την Thomas Cook κ.λπ.
Συμβόλαια 7 και 10 χρόνια από ξενοδόχους με την Thomas Cook
Στο μεταξύ, θα εξεταστεί και το τι «μέλλει γενέσθαι» με τα αμιγώς ξενοδοχεία της Thomas Cook στη χώρα μας, που ανήκουν σε Έλληνες και έχουν υπογραφεί συμβόλαια για 7 και 10 χρόνια. Σε αυτά, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων κ.ά., για ανακαινίσεις, εκσυγχρονισμό υπό την εποπτεία της Thomas Cook και τώρα, όπως επισημαίνεται, παραμένει άγνωστη η πορεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα στραφεί και προς τα τραπεζικά ιδρύματα, που έχουν συνδράμει δανειοδοτικά για τη λειτουργία αυτών των μονάδων.
Click4More Έξι πτήσεις αύριο από το Ηράκλειο για τους τουρίστες που είχαν συμβόλαιο με την Thomas Cook
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Τουρισμού αναζητά τρόπους να κερδίσει το χαμένο έδαφος στο μέτωπο των κρατήσεων, απόρροια των «κενών» που θα προκύψουν το τρέχον διάστημα στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει απόφαση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση για προβολή και διαφήμιση μέσω του ΕΟΤ στις χώρες-αγορές στόχους για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείου Τουρισμού ζητά 10 εκατομμύρια από το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία είναι μέρος από τα οφειλόμενα του 2019 και τα οποία είχε «κόψει» το Γενικό Λογιστήριο.