Παρασκευή, 29 Νοε.
14oC Αθήνα

Ο “αεροπειρατής” ήταν… συνωνυμία – Ελεύθερος ο Λιβανέζος που έπιασαν στη Μύκονο

Ο “αεροπειρατής” ήταν… συνωνυμία – Ελεύθερος ο Λιβανέζος που έπιασαν στη Μύκονο

Φιάσκο η σύλληψη του… “αεροπειρατή της TWA” στη Μύκονο.
Ο 65χρονος Λιβανέζος δεν είναι ο καταζητούμενος τρομοκράτης αλλά έγκριτος δημοσιογράφος!
Πως ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης θρίλερ.
Φιλοξενείται σε ξενοδοχείο στη Σύρο για να… συνέλθει από την ταλαιπωρία!

Ένα όνομα, μια ιστορία και μια… λάθος σύλληψη. Τελικά (και με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.) ο Λιβανέζος που είχε συλληφθεί πριν από μερικές μέρες στη Μύκονο ως ύποπτος πως ήταν ο αεροπειρατής της TWA δεν ήταν ο… αεροπειρατής, αλλά ένας άνθρωπος που απλώς είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον τρομοκράτη!

Πριν λίγες μέρες προκλήθηκε σάλος από την αποκάλυψη πως στη Μύκονο είχε συλληφθεί ένας 65χρονος Λιβανέζος και πως ο άνδρας αυτός ήταν ο αεροπειρατής της αεροπειρατείας του ’85 σε πτήση της TWA. Μόνο που χρειάστηκαν μερικά 24ωρα για να αποκαλυφθεί πως ο άνδρας αυτός όχι μόνο δεν ήταν τρομοκράτης αλλά απλά ένας άνθρωπος που είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον καταζητούμενο…

Όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι και να φαίνεται το λάθος, ο 65χρονος Λιβανέζος, οδηγήθηκε ξανά στην εισαγγελία. Όταν δε οι γερμανικές αρχές ειδοποίησαν τις αντίστοιχες ελληνικές ότι δεν θα κάνουν αίτημα έκδοσης του συλληφθέντα, αποκαλύφθηκε η… γκάφα. Και ο 65χρονος, γνωστός δημοσιογράφος στον Λίβανο, αφέθηκε ελεύθερος στις 22:45 το βράδυ της Δευτέρας (23.09.2019), με τη σύμφωνη γνώμη και των γερμανικών αρχών.

Αργά το βράδυ ήρθε και η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. να επιβεβαιώσει ότι ο… «αεροπειρατής» δεν ήταν ο αεροπειρατής της TWA, που καταζητείται για την μεγάλη αεροπειρατεία με ανθρωποκτονία το 1985 σε πτήση της TWA, καθώς και για απαγωγή δύο χρόνια αργότερα.

Ο 65χρονος Λιβανέζος είχε συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη όταν έφτασε στη Μύκονο με κρουαζιερόπλοιο. Τότε, κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα διαβατήρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., είχε προκύψει ότι τα στοιχεία του ήταν τα ίδια με εκείνα του καταζητούμενου από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες έχουν εκδώσει και ένταλμα σε βάρος του για την αεροπειρατεία του ‘85 σε πτήση της TWA, καθώς και για απαγωγή δύο χρόνια αργότερα.

Ο συλληφθείς, από την πρώτη στιγμή, επέμενε ότι είχε γίνει λάθος. Οι λιβανικές αρχές έκαναν και διάβημα στην ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό και παρέδωσαν έγγραφο που επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του: πως καμία σχέση δεν έχει με την αιματηρή αεροπειρατεία που σόκαρε τον κόσμο πριν από 34 χρόνια. Πρόκειται για έναν έγκριτο δημοσιογράφο του Λιβάνου

Click4more: «Αυτά μου είπε ο αεροπειρατής» – Η Ελληνίδα δημοσιογράφος που είχε μιλήσει με τον αεροπειρατή της TWA

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τις γερμανικές αρχές δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του συλληφθέντα με τον καταζητούμενο για την αεροπειρατεία, καθώς δεν υπάρχουν αποτυπώματα ή άλλο υλικό για σύγκριση, ενώ και το γενεαλογικό δένδρο των δύο προσώπων είναι διαφορετικό, επομένως πρόκειται για συνωνυμία.

Ο 65χρονος φιλοξενείται πλέον με μέριμνα των ελληνικών αρχών σε ξενοδοχείο της Σύρου, προκειμένου να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί από την ταλαιπωρία που έχει υποστεί.

Το χρονικό του… θρίλερ

Η υπόθεση εξελίχτηκε σε πραγματικό θρίλερ. Όλα άρχισαν την περασμένη Πέμπτη (19.09.2019) όταν ο 65χρονος Λιβανέζος έφτασε με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και κατά τη διάρκεια ελέγχου ελέγχου των διαβατηρίων βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών SCHENGEN, καθόσον εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης γερμανικών δικαστικών αρχών για την υπόθεση τρομοκρατίας.

Ο 65χρονος προσήχθη αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου και την ίδια ημέρα υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αστυνομικών αρχών, από την οποία όμως, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δεν ήταν δυνατή η ταυτοποίησή του καθώς οι γερμανικές Αρχές δεν διέθεταν υλικό σήμανσης, (δακτυλικά αποτυπώματα κ.λ.π.), του καταζητούμενου, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του προσαχθέντος.

Την ημέρα της σύλληψης, με προφορική εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου, ο 65χρονος συνελήφθη και την επομένη μέρα (την Παρασκευή 20.09.2019) οδηγήθηκε στη Σύρο, ενώπιον του Αντεισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος ζήτησε τη σύλληψη και προσωρινή του κράτηση.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εκείνη την ημέρα, για όλες τις ενδείξεις που υπήρχαν και τη μη ταυτοποίηση του συλληφθέντος με το άτομο για το οποίο είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις γερμανικές Αρχές, ενημερώθηκε σχετικά ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε υλικό ταυτοποίησης.

Για το λόγο αυτό από τον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο, που αφορούσε στο γενεαλογικό δέντρο του αναζητούμενου ατόμου.

Την Κυριακή (22.09.2019, αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του 65χρονου Λιβανέζου, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του καταζητούμενου για την αεροπειρατεία.

Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας.

Το πρωί της Δευτέρας (23.09.2019) του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Γερμανίας, προκειμένου να διαμορφώσουν σαφή και πλήρη εικόνα.

Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές, όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα -εγγράφως- , τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (21.09.2019), για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής pρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος άνδρας τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας.

Χθες το πρωί, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, την 02 Οκτωβρίου 2019.

Το απόγευμα, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από τις γερμανικές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του 65χρονου, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και μπορεί να αφεθεί ελεύθερος.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία διέταξε να αφεθεί ελεύθερος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις