Εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων, ο Φελίπε ντε λα Κρους, ανακοίνωσε ότι οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη χωματερή της πόλης Τεπεκοακιούλκο στην πολιτεία Γκερέρο, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Ιγουάλα, την πόλη από την οποία εξαφανίστηκαν οι φοιτητές πριν πέντε χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου 2014.
Η απαγωγή και στη συνέχεια η άγρια δολοφονία 43 φοιτητών στην πόλη Ιγουάλα στο νοτιοδυτικό Μεξικό από διεφθαρμένους αστυνομικούς οι οποίοι συνεργάζονταν με ένα βίαιο καρτέλ ναρκωτικών αποτέλεσε μία από τις χειρότερες κρίσεις στην προεδρία του Ενρίκε Πένα Νιέτο.
Στελέχη της εισαγγελίας βρίσκονται στο σημείο από την Κυριακή και εξέτασαν την περιοχή τη Δευτέρα. Χθες Τρίτη στρατιωτικοί απέκλεισαν τη χωματερή και ξεκίνησαν να εργάζονται σε δύο σημεία με τη βοήθεια εκσκαφέων και ανατρεπόμενων φορτηγών, δήλωσε ο ντε λα Κρους.
Οι έρευνες αυτές γίνονται στο πλαίσιο νέας έρευνας που ξεκίνησε η Επιτροπή Αλήθειας, την οποία δημιούργησε τον Ιανουάριο ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
«Προς το παρόν δεν έχουμε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα, γνωρίζουμε μόνο ότι το μέρος φυλάσσεται από μέλη του στρατού», πρόσθεσε ο ντε λα Κρους.
Τα… όχι και τόσο πειστικά αποτελέσματα των πρώτων ερευνών
Μία πρώτη έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε το 2014 υπό την προεδρία του Ενρίκε Πένα Νιέτο. Το αποτέλεσμά της όμως έχουν απορρίψει οι οικογένειες των θυμάτων και έχει επικριθεί σφοδρά από την ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τότε η εισαγγελία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία συνέλαβε τους 43 φοιτητές πιστεύοντας ότι πρόκειται για διακινητές ναρκωτικών, αντίπαλων στο τοπικό καρτέλ των Guerreros Unidos.
Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του 2015, οι αστυνομικοί παρέδωσαν τους φοιτητές στο καρτέλ και μέλη του τους δολοφόνησαν. Στη συνέχεια έκαψαν τα πτώματά τους στη χωματερή Κοκούλα, η οποία βρίσκεται 36 χιλιόμετρα από το σημείο των τωρινών ερευνών, και πέταξαν τις στάχτες τους σε ένα ποτάμι.
Οι οικογένειες των θυμάτων κατήγγειλαν τις παρατυπίες στην πρώτη έρευνα, οι οποίες οδήγησαν στην απελευθέρωση περισσότερων από 70 προσώπων που είχαν συλληφθεί για την εμπλοκή τους στη δολοφονία των φοιτητών.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον Ομπραδόρ να αποφασίσει τη δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας, η οποία αναμένεται να ρίξει οριστικά φως στην υπόθεση.