Συνάντηση μιας ώρας είχαν στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν για περισσότερη ώρα απ’ ότι είχε προγραμματισθεί. «Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα» είπε ο πρωθυπουργός ανταλλάσσοντας χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ τον κ. Ερντογάν συνόδευαν οι Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος ηγέτης που είχε τηλεφωνήσει στον Μητσοτάκη, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές, το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019. Το τηλεφώνημα ερμηνεύθηκε ως μία κίνηση καλής διάθεσης για μια νέα “σελίδα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είχε πει σε διευθυντές εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων: “Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι εξελίξεις θα υπάρχουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλίας χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν μείνει πιστός στις εκφράσεις του, τις τηρήσει και κάνει τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε δώσει τις εντολές. Θα γίνουν οι συναντήσεις. Στη νέα εποχή, τι ζητάει η Ελλάδα από εμάς. Τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα”.
Οι δηλώσεις “φωτιά”
Ωστόσο, μέσα σε δύο μήνες, τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης φρόντισαν να κάνουν δηλώσεις “φωτιά”, εξοργίζοντας την ελληνική πλευρά.
Ο “σουλτάνος” δήλωσε για την Κύπρο: “Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε αυτούς, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον, θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ”.
[read4more]
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι “όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας το 1974, και σήμερα έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα. Ως εγγυήτρια χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και τα δικά μας δικαιώματα και των Κυπρίων αδελφών μας”.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, σε εκδήλωση στην Άγκυρα, δήλωσε ότι “η Αμμόχωστος θα ανοίξει, αφού επιστραφούν οι περιουσίες με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων”.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει δηλώσει ότι “κάνουμε προετοιμασίες για να ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας, όπως και των Τουρκοκυπρίων”.
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, γίνεται η συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, στους οποίους η χώρα μας έδωσε άσυλο. Μέχρι στιγμής, ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να μην έχει δεχτεί αυτό το “χτύπημα” από την κυβέρνηση Τσίπρα και έτσι είναι πολύ πιθανό να κάνει ακόμα μία απόπειρα, αυτή τη φορά έχοντας απέναντι του τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας.