Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Μύλος στη Βουλή – Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απόσυρση συμβάσεων που ο ίδιος είχε υπογράψει

Μύλος στη Βουλή – Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε απόσυρση συμβάσεων που ο ίδιος είχε υπογράψει

Σε θερμό κλίμα στην Βουλή η συζήτηση για την κύρωση των συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Δυτική Κρήτη.

«Εγώ εισηγούμαι τις συμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το μόνο καλό που έκανε. Εσείς στρίβετε δια των επιθέσεων στη ΝΔ», είναι η φράση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία σχολίασε την αλλαγή -όπως είπε- της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις τέσσερις συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Δυτική Κρήτη.

Και οι τέσσερις συμβάσεις είχαν υπογραφεί, παραμονές των εκλογών, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επισπεύδοντα υπουργό τον Γιώργο Σταθάκη. Αυτούσιες εισήχθησαν σε επεξεργασία από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά είχε δηλώσει επιφυλάξεις στην επιτροπή μέχρι να αποσαφηνιστούν οι κυβερνητικές προθέσεις για τα ΕΛΠΕ, και σήμερα δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών».

Η συζήτηση των τεσσάρων συμβάσεων ολοκληρώθηκε σήμερα στην ολομέλεια. Όμως η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, καθώς το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Διερωτώμαι από το πρωί. Όλα αυτά που ζω εδώ μέσα, τα ζω πραγματικά ή τα ονειρεύομαι; Είναι συζήτηση αυτή κανονική, στη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ ανθρώπων που σέβονται την υπογραφή τους και τις δεσμεύσεις τους; Και καλά αλλάζετε θέση. Ε, πείτε ότι αλλάζετε θέση! Δεν είναι ανάγκη να επιτίθεστε σε μένα, στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ, για την αλλαγή θέσεων! Βρείτε τα μεταξύ σας! Κάνετε μια θαρραλέα αυτοκριτική, πείτε εν πάση περιπτώσει ‘λάθος κάναμε σε σχέση με τα ΕΛΠΕ’, πείτε στον κόσμο! Νομίζω θα το εκτιμήσει περισσότερο από το να στρίβετε δια των επιθέσεων στη ΝΔ! Τι είναι αυτό; Πάντως σοβαρό δεν είναι!», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Της δήλωσης-σχολίου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε προηγηθεί η δήλωση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίζει «παρών» στις τέσσερις συμβάσεις που ο κ. Σταθάκης είχε υπογράψει λίγο πριν τις εκλογές, διότι η σημερινή κυβέρνηση απεργάζεται το «ξεπούλημα των ΕΛΠΕ» που είναι αντισυμβαλλόμενα και στις τέσσερις συμβάσεις.

Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, είχε παραδεχθεί την μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος θα την ήθελε πιο «ολοκληρωμένη», αφού όπως είπε το «παρών» δεν είναι αρκετό, διότι πάνω από όλα είναι το περιβάλλον και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια, ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας πρότεινε την απόσυρση και των τεσσάρων συμβάσεων που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ξεκινήσει μια συζήτηση, που στο επίκεντρο θα έχει τον επανακαθορισμό των δεδομένων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Για πολιτικό διπολισμό, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος. «Μας λένε να πάρουμε πίσω τις συμβάσεις τώρα που είμαστε εκτός μνημονίων. Τους ρωτώ, είναι εύκολο να πάρουμε πίσω και τη δημόσια περιουσία που εκχώρησαν στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια;», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Το συμπέρασμα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσέχει που βάζει την υπογραφή του».

Τη θέση ότι και αυτές οι συμβάσεις, όπως και οι προηγούμενες, αποτελούν ένα ακόμα βήμα για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, προς όφελος και της κοινωνίας, του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος, και της οικονομίας, επανέλαβε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του θεσμικού πλαισίου που είχε προωθήσει το ΠΑΣΟΚ, ιδίως το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Ζήσαμε το παράλογο της αυτοακύρωσης της υπογραφής του ΣΥΡΙΖΑ, με έωλα επιχειρήματα, που συνιστά αποθέωση υποκρισίας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί με τους πιστωτές για 500 εκατομμύρια έσοδα στο ΤΑΙΠΕΔ από την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ».

«Οι συμβάσεις αυτές είναι συμβάσεις παραχώρησης του ορυκτού πλούτου. Η παραχώρηση αυτή γίνεται για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών», είπε ο Νίκος Καραθανόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ και επέμεινε ότι «έχουμε να κάνουμε με σκανδαλώδεις και ληστρικές συμβάσεις οι οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των πολυεθνικών».

 

Τελευταίες ειδήσεις