Κόσμος

Αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας μιλάει για ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Δαμασκό

Συνομιλίες με τη Δαμασκό και με τη Ρωσία είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι αρχές στη βόρεια Συρία των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι. Και αυτό για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στην ασφάλεια σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν πλήρως από την περιοχή των συνόρων με την Τουρκία.

Η δήλωση του Μπαντράν Τζία Κουρντ,  αξιωματούχου των Κούρδων της Συρίας, στο Ρόιτερ αντανακλά τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπό τους Κούρδους δυνάμεις στη βόρεια Συρία μετά τη μερική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που προστάτευαν ουσιαστικά την περιοχή από τουρκική επίθεση και οι συνομιλίες κρίνονται απαραίτητες.

Οι ΗΠΑ απέσυραν χθες, Δευτέρα, 50 μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων από ένα τμήμα των τουρκικών συνόρων, ανοίγοντας τον δρόμο για να πραγματοποιήσει η Τουρκία την από καιρό επαπειλούμενη επιδρομή της εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που βρίσκονται υπό τους Κούρδους περιέγραψαν την απόφαση σαν «πισώπλατη μαχαιριά». Με αιχμή τους την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), οι SDF διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στην υπό τις ΗΠΑ εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Αν η Αμερική εκκενώσει την περιοχή και ιδιαίτερα τη μεθοριακή περιοχή, σίγουρα εμείς, ως αυτοδιοίκηση και ως οι SDF, θα αναγκασθούμε να εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές», δήλωσε ο Τζία Κουρντ στο Ρόιτερ.

«Εκείνη τη στιγμή μπορεί να διεξαγάγουμε συνομιλίες με τη Δαμασκό ή με τη ρωσική πλευρά για να καλύψουμε το κενό ή να εμποδίσουμε την τουρκική επίθεση, έτσι μπορεί να υπάρξει εξέλιξη σ’ αυτό και μπορεί να γίνουν συναντήσεις και επαφές στην περίπτωση που υπάρξει κενό», πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκεχειρία στα χαρτιά: Οι αλληλοκατηγορίες Ρωσίας – Ουκρανίας για παραβάσεις και το «όχι» του Πούτιν για παράταση
Οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τις προσπάθειες μεσολάβησης για ειρήνη, εκτός εάν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις προόδου σύντομα, δήλωσαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών του Μάρκο Ρούμπιο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1