Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης την κατάσταση στη Συρία. Την ώρα που η Βουλή στην Τουρκία άναψε το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση τα πράγματα φαίνονται να περιπλέκονται. Και αυτό διότι, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας τονίζει πως η Αγκυρα δεν έχει καμιά πρόθεση για επίθεση αν και έχουν εκτοξευτεί ήδη τα πρώτα «αναγνωριστικά» πλήγματα.
Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει κανένα τμήμα της Συρίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά χθες το βράδυ στο CNN.
«Το θέμα της ζώνης ασφαλείας έχει δύο στόχους. Να θωρακίσει τα σύνορα της Τουρκίας (…) και να παράσχει εδάφη για να επιστρέψουν πρόσφυγες με ασφάλεια και εθελοντικά», είπε.
Υπενθύμισε ότι στις τελευταίες δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η Τουρκία δεν κατέλαβε κανένα τμήμα της συριακής επικράτειας, ενώ τόνισε ότι μια στρατιωτική ενέργεια της Άγκυρας «δεν είναι μια ενέργεια εναντίον των Κούρδων», αλλά «μια μάχη ενάντια σε μια τρομοκρατική οργάνωση που σκοτώνει και καταπιέζει τον κουρδικό λαό».
Ερωτηθείς για το αν η επανεγκατάσταση εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στη Συρία θα προκαλέσει δημογραφική αλλοίωση, ο Καλίν ανέφερε ότι οι κουρδικές οργανώσεις PKK/PYD/YPG άλλαξαν τη δημογραφία στα ανατολικά του Ευφράτη.
Σε ερώτηση για πιθανή αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους, ο Τούρκος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία πολέμησε την τζιχαντιστική οργάνωση όταν ήταν στο απόγειο της δύναμής της.
Πράσινο φως για επέμβαση από το τουρκικό κοινοβούλιο
Στο μεταξύ, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Τρίτη την εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση για επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου του 2020.
Την εξουσιοδότηση είχε ζητήσει από τη Βουλή ο Ερντογάν για να έχει λυμένα τα χέρια και τυπικά για την επικείμενη εισβολή στη Συρία.
Τον Οκτώβριο του 2014 η τουρκική Βουλή ενέκρινε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο εξωτερικό και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Τουρκία. Η εντολή είχε διάρκεια ισχύος ενός έτους, και έκτοτε εγκρίνεται ετησίως η παράτασή της από το 2015.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) και των δύο μικρότερων κομμάτων του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του Καλού Κόμματος (Iyi) ψήφισαν υπέρ της χρονικής παράτασης. Το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ήταν το μόνο που καταψήφισε.
Το ψήφισμα, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκρίνει διασυνοριακές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Ιράκ έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.
Όπως σημειώνεται «…η παρουσία του PKK (Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ θέτει άμεση απειλή στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια της χώρας μας».
Η απόφαση έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για την στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, προκειμένου να δημιουργήσουν αυτό που η Άγκυρα αποκαλεί “ζώνη ασφαλείας”.
“Ο καθορισμός μιας ζώνης ασφαλείας είναι βασικός για την ασφάλεια της Συρίας, για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή”, ανέφερε το Υπουργείο.
“Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατών στα σύνορά μας. Όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί”, ανέφερε η ίδια ανακοίνωση, δείχνοντας πως είναι θέμα χρόνου η εισβολή στην Συρία.
Η επιχείρηση αυτή κατέστη δυνατή μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει όσες δυνάμεις διαθέτει εντός της “ζώνης ασφαλείας” στη Συρία ώστε να επιτρέψει στον Ερντογάν να προχωρήσει ακάθεκτος.