Συμβαίνει τώρα:
Πολιτική

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της ΝΔ

Απολογισμό του κυβερνητικού έργου για τις πρώτες 100 ημέρες έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύθηκε ότι θα είναι πιο τακτικές οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κάνοντας μια αναδρομή για όσα έχουν γίνει από τις εκλογές και μετά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, έχει χρέος να «βουλεύεται» και να «διαβουλεύεται». Να σκέπτεται και να συνθέτει απόψεις. Γι΄ αυτό και μόνο μέσα σε τρεις μήνες και σε 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες, έγιναν δεκτές 21 τροπολογίες. Ενώ, στον κοινοβουλευτικό διάλογο, ενσωματώθηκαν δεκάδες προτάσεις άλλων κομμάτων που δεν προβλέπονταν στις αρχικές ρυθμίσεις. Κάτι που αποδεικνύει ότι, για εμάς, η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης. Δεν εντάσσεται στη λειτουργία της. Tην πλαισιώνει. Δεν την υπηρετεί. Αλλά συνομιλεί μαζί της!»

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα όσα έγιναν την Τρίτη στην Βουλή με την σύσταση Προανακριτικής και στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα χρειαστούν, αρκετό καιρό μέχρι να αντιληφθούν γιατί η Κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis. Διότι, δυστυχώς, εκείνοι που, ως κυβέρνηση χθες, προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις και επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης. Ελπίζω μόνο να το καταλάβουν τουλάχιστον μέσα σε αυτήν την τετραετία».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Ο απολογισμός των 100 πρώτων ημερών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον δανεισμό για πρώτη φορά της Ελλάδας με αρνητικό επιτόκιο. «Η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν από ποιοτικούς, θεσμικούς επενδυτές οκταπλάσιο του προσφερόμενου ποσού. Πριν λίγα λεπτά πληροφορήθηκα ότι η Ελληνική Δημοκρατία για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας τον απολογισμό των 100 πρώτων ημερών είπε: «…Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ -νωρίτερα από όσο είχαμε υποσχεθεί- για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα. Και ήδη στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αγρότης με εισόδημα 7.000 ευρώ, μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.540 ευρώ το χρόνο. Ενώ τώρα, θα πληρώνει 630 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει όφελος 910 ευρώ. Και αν προστεθεί και το κέρδος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, τότε το όφελός του ανεβαίνει στα 1.010 ευρώ! Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ».

Συνεχίζοντας τον απολογισμό είπε: «Απαλλάξαμε τράπεζες, επιχειρήσεις και πολίτες από τη θηλειά των capital controls. Και για την τόνωση της οικοδομής και της αγοράς αναστέλλουμε για 3 χρόνια τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και παρέχουμε έκπτωση 40% στις δαπάνες για την αναβάθμιση κτιρίων. Δώσαμε, όμως, και μία ακόμη ευκαιρία σ’ όσους χρωστούν με το νέο, ευνοϊκό σύστημα των 120 δόσεων. Στο σύστημα ζήτησαν να ενταχθούν 1.154.708 οφειλέτες. Δηλαδή, ένας στους τρεις. Και έτσι θα ρυθμιστούν χρέη ύψους 11,6 δις. Με καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις εξαλείψαμε, επίσης, πολλές δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν: Το άσυλο της βίας και της παρανομίας καταργήθηκε. Και η δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια! Δήμοι και περιφέρειες απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της αδιέξοδης απλής αναλογικής. Άνοιξε ξανά η διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων οδηγών. Καταργήθηκε το «φακέλωμα» των εργαζομένων, ώστε να διευκολύνονται οι προσλήψεις. Και η Ελλάδα έπαψε να πληρώνει πρόστιμα, ψηφίζοντας, επιτέλους, τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΕΗ λέγοντας ότι «Απασφαλίσαμε την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στα όρια της κατάρρευσης, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για την γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028. Αυτή είναι η δική μας «πράσινη» απάντηση σε όσους θυμήθηκαν όψιμα την οικολογία. Και που λένε πολλά λόγια περί «καθαρής» οικονομίας, αλλά εξακολουθούν να βρωμίζουν τις πόλεις με τις αφίσες τους».

Είπε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» θα αντιμετωπίσει τον βραχνά των κόκκινων δανείων. Ώστε οι τράπεζες να μπορούν, πλέον, να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς οι φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ.

Άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών

«Στο Μάτι», είπε ο πρωθυπουργός, «καθαρίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ το οικόπεδο με τον τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης που είχε συγκεντρωθεί μετά την περσινή φωτιά. Οι εγκαυματίες της τραγωδίας περιθάλπονται, πλέον, δωρεάν. Το «112» άρχισε να λειτουργεί. Και ήδη συγκροτήθηκε φορέας για ένα σύγχρονο και ασφαλές Μάτι, με τη συμμετοχή των κατοίκων του. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το καλοκαίρι, με πολλαπλάσιες πυρκαγιές, χάρη στη νέα Πολιτική Προστασία, στην αυταπάρνηση των Πυροσβεστών μας και την ετοιμότητα δήμων και εθελοντών δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα. Και οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από πέρυσι. Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, θα ήθελα να συγχαρώ όλους αυτούς τους καθημερινούς ήρωες».

Τέλος στα άβατα

Αναφερόμενος στα θέματα ασφάλειας είπε ότι «Παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι, πια, παρούσα στις γειτονιές. Και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης κτιρίων που είχαν καταληφθεί. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της. Ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης. Και, σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του».

Μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα στον Οκτώβριο η διαχείριση του Μεταναστευτικού, θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου. «Με την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Με τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων μας. Και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας. Το θέμα αυτό θα συζητήσω σε λίγο και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τουσκ. Προωθούμε το Μεταναστευτικό ως θέμα ευρωπαϊκό γιατί –ακριβώς- είναι θέμα της Ευρώπης».

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι υπό κατάθεση βρίσκεται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τον εύγλωττο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα». «Οι ρυθμίσεις του υπερβαίνουν την γραφειοκρατία και απλοποιούν τις αδειοδοτήσεις στο επιχειρείν. Καθιερώνουν τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη -με τις χρήσεις γης, τις ιδιοκτησίες και κάθε στοιχείο που θέλει να ξέρει κάθε υποψήφιος επενδυτής. Θεσμοθετούν την Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ως βραχίονα της οικονομικής διπλωματίας. Και ανοίγουν το δρόμο για τη μετάβαση στην 5η γενιά ασύρματων δικτύων -με τους τους όρους για την εγκατάσταση των κεραιών τους».

Επίσης, σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο υποθέσεων που πνίγουν σήμερα τα δικαστήρια.

Επίδομα θέρμανσης

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ενισχύεται το κονδύλι και αντί οι δικαιούχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και ύστερα να περιμένουν το επίδομα θέρμανσης, αυτό θα τους καταβάλλεται εγκαίρως. Και στο χέρι τους! Θα προκαταβάλλεται το επίδομα και έχουμε το δημοσιονομικό χώρο να το κάνουμε μέσα στο 2019.

Ψήφος των Αποδήμων – Δεν θα δεχθώ οι πολίτες εξωτερικού να είναι δεύτερης κατηγορίας και να μην προσμετράται η ψήφος τους

Αναφερόμενος στην ψήφο των Αποδήμων, ο πρωθυπουργός είπε: «Η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι μόνο αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά και ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα γιγαντώσει την δύναμη και την επιρροή της. Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί σοβαρά για αυτό και εγώ προσωπικά άνοιξα, ήδη, το σχετικό διάλογο. Είναι, συνεπώς, χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν σε αυτήν μας την πρόσκληση. Που, τελικά, αφορά και μία εθνική πρόκληση!»

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει τις δυνατότητες να βρεθεί κοινός τόπος αλλά δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να μην προσμετράται η ψήφος τους.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας