Τύμπανα πολέμου ηχούν για τα καλά στη βόρεια Συρία. Με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, οι Κούρδοι αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν με τον Μπασάρ αλ Άσαντ και ο πρόεδρος της Συρίας στέλνει στρατό για να πολεμήσει τις δυνάμεις των Τούρκων.
Ήδη, οι δυνάμεις του Άσαντ πλησιάζουν στα σύνορα με την Τουρκία, όπου ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες που μάχονται στο πλευρό του εξακολουθούν να συγκρούονται με τους Κούρδους.
[read4more]
Οι δυνάμεις του καθεστώτος της Συρίας έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ Αΐν, όπου διεξάγονται μάχες, μετέδωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (14.10.2019) ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Και το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την άφιξη «μονάδων του αραβικού συριακού στρατού» στην Ταλ Τάμερ.
Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό. Πρόκειται για τον αυτοκινητόδρομο που σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ελέγχουν ήδη τα στρατεύματα της Τουρκίας.
Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».
Η κινητοποίηση των συριακών στρατευμάτων έρχεται λίγες ώρες μετά τη συμφωνία (με τη μεσολάβηση της Ρωσίας) στην οποία κατέληξαν οι Κούρδοι με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, σε μια προσπάθεια να αποκρούσουν την τουρκική επέμβαση. Μια συμμαχία «επώδυνη» για τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, που εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, είχαν ημιαυτόνομο καθεστώς.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε ότι η “προκαταρκτική στρατιωτική” συμφωνία ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και τη Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.
Click4more: Αποκάλυψη NYT για έγκλημα πολέμου της Ρωσίας! Βομβάρδισε τέσσερα νοσοκομεία στη Συρία
Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.
Οι κουρδικές αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά το “πράσινο φως” που έδωσαν οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση.
Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» συνεχίζεται χωρίς σταματημό και οι Τούρκοι έχουν σκοτώσει 550 «τρομοκράτες», όπως χαρακτηρίζει η Άγκυρα του Κούρδους μαχητές.
Fırat’ın doğusunda planlandığı gibi başarılı şekilde devam eden Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 550 oldu.#MSB #TSK #BarışPınarıHarekatı 🇹🇷
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 14, 2019
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 26 άμαχοι, ενώ την Κυριακή σόκαρε η είδηση πως οι Τούρκοι χτύπησαν κονβόι αμάχων, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι.
Συνεδριάζουν για κυρώσεις
Και ενώ στα σύνορα της Συρίας η κατάσταση μυρίζει περισσότερο από ποτέ… «μπαρούτι», οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν ποια θα είναι η αντίδραση των Βρυξελλών στην τουρκική εισβολή στη Συρία.
Click4more: Βίντεο – ντοκουμέντο από εκτελέσεις Κούρδων αμάχων
Στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα, πάντως το ζήτημα ίσως συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.
Στις σημερινές εργασίες, τις οποίες θα τις παρακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πίντερσεν, θα εξεταστούν επίσης οι τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό τους Βαντίμ Πριστάικο στο γεύμα.
Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, με την Άγκυρα να διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως σκοπός της επίθεσης είναι να απωθήσει τους Κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ώστε να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων της και παράλληλα να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη», όπου θα εγκατασταθούν 1 ως 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται το τρέχον διάστημα στην τουρκική επικράτεια.
Η εισβολή προκάλεσε κατακραυγή και την καταδίκη των συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση, που φοβούνται ότι θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η Άνγκελα Μέρκελ απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό» της επίθεσης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής της επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.