Ο υπουργός ζήτησε, επίσης, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις 25% στις κομπόστες, καθώς, όπως ανέφερε, η παραγωγή είχε ήδη συγκομισθεί με βάση τα πρότυπα της αμερικανικής αγοράς και το οικονομικό πλήγμα θα είναι μεγάλο.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης, σε tweet του μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για συνέχεια του στρατηγικού διαλόγου που έχει ξεκίνησε μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.
Great to follow up on the recent US-Greece Strategic Dialogue with Minister @MakisVoridis to discuss trade and investment opportunities, possibilities for expanded access to the U.S. market, and positive results from the U.S. decision not to apply tariffs to Greek olive oil. pic.twitter.com/8SJ8mKS8P6
— George J. Tsunis (@USAmbassadorGR) October 18, 2019
Παράλληλα, σημείωσε ότι συζητήθηκαν «εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες, πιθανότητες για εκτεταμένη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά», ενώ μίλησε επίσης για «θετικά αποτελέσματα από την απόφαση των ΗΠΑ να μην επιβάλλουν δασμούς στο ελληνικό ελαιόλαδο».
Δεύτερη συνάντηση Πάιατ – Βορίδη
Υπενθυμίζεται πως αυτή η συνάντηση είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς είχε προηγηθεί αυτή της 31ης Ιουλίου, στην πρεσβευτική κατοικία.
Είχαν τεθεί και πάλι το θέμα επιβολής δασμών από την αμερικανική πλευρά, αλλά και η συνεργασία του αμερικανικού πανεπιστήμιο Rutgers με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά», το οποίο εκτελείται με δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».