‘Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και η Βόρεια Μακεδονία θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.
«Η ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι η προτεραιότητά μας. Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Απριλίου» ανέφερε μέσω του Twitter ο Ζάεφ.
Едногласен е ставот на сите лидери дека евроатланските интеграции се наша цел.
Договорено беше предвремените парламентарни избори да се одржат на 12 април 2020 година. 🇲🇰
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) October 20, 2019
«Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική συναίνεση όλων των πολιτικών ηγετών ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αρχίσει συνομιλίες με την ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να μην συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανιού (24 Απριλίου).
Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βόρεια Μακεδονία είχαν αρχίσει να συνεδριάζουν από το απόγευμα της Κυριακής (20.10.2019). “Μετά από περισσότερο από μιάμιση ώρα, οι οι ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων στη χώρα σταμάτησαν το συμβούλιο. Ο αρχηγός του κράτους, Στέβο Πενταρόβσκι, ανακοίνωσε ότι στο πρώτο μέρος των ηγετών της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα ευρω-ενοποίησης της χώρας, ενώ το δεύτερο μέρος της συνάντησης θα αφιερωθεί στην απόφαση για πρόωρες βουλευτικές εκλογές¨, είχε αναφέρει το alsat-m.tv.
https://twitter.com/tetovanews/status/1185962549621264386?s=20
Ο Πενταρόβσκι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από όλους τους ηγέτες ότι ανεξάρτητα από την απόφαση της ΕΕ, η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Να θυμίσουμε εδώ πως οι ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτήθηκαν από το “μπλόκο” της Γαλλίας και άλλων χωρών για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε ό, τι αφορά την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Ζάεφ έγινε… έξαλλος, καθώς βλέπει το πολιτικό του κεφάλαιο να πλήττεται (σ.σ. αφού είχε “επενδύσει” πολλά στην Συμφωνία των Πρεσπών, με στόχο την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ) και με ένα οργισμένο διάγγελμα ανακοίνωσε την πρόθεσή του για πρόωρες κάλπες.
Βόρεια Μακεδονία: Πώς έφτασε στις πρόωρες εκλογές
Μετά το μπλόκο της Συνόδου Κορυφής στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (19.10.2019) πρόωρες εκλογές.
[read4more]
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός πρότεινε να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, όπως δήλωσε, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν όρισε ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αύριο θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι για να του υποβάλει την παραίτησή του και να προτείνει τη διενέργεια εκλογών.
«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό.
«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζάεφ.
Στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, γεγονός που εξόργισε τον Ζάεφ.
Με πληροφορίες από: alsat-m.tv.