Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως βρέθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι, σημειώνοντας:
“Φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναλύοντας τα σημεία συμφωνίας, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε:
“Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 ψήφων. Η βάση είναι η εξής:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας.
Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.
Υπάρχει συμφωνία να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας σε 15 και τα κόμματα εφόσον επιθυμούν, μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια και προσωπικότητες από το εξωτερικό.
Τρίτον, συμφωνήσαμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, όπως πρεσβείες, προξενεία κλπ.
Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι. Ποιους αφορά;
Η βάση της συμφωνίας λέει ότι όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα”.
“Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές”, κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.
Τα σημεία – κλειδιά της συμφωνίας
Τα σημεία – κλειδιά της ευρύτατης συμφωνίας στη διακομματική για την παροχή του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς είναι πως:
1. Εμφανίζεται θετικός κι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιφυλάσσεται να δει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.
2. Το θέμα με τις προϋποθέσεις αφορά ο υποψήφιος εκλογέας του εξωτερικού να μην έχει λείψει περισσότερα από 35 χρόνια με μία ενδιάμεση διετία παραμονής στην Ελλάδα, διάστημα που θα πρέπει να αποδείξει με έγγραφα.
3. Πλέον προέχει η συνταγματική κατοχύρωση του άρθρου 54 του Συντάγματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι διαθέτουν ενεργό ΑΦΜ στη χώρα.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, το κόμμα προσήλθε στην διαπραγμάτευση με τις θέσεις αρχής που από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε η Πολιτική του Γραμματεία και ζητά:
– Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση. – Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.
– Έγινε δεκτή η πρότασή μας ως προς την ανάγκη πρόβλεψης των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση.
– Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει.
Τέλος, να σημειωθεί πως η επιτευχθείσα συμφωνία στη διακομματική, θα συζητηθεί την επιτροπή συνταγματικής αναθεώρησης της Βουλής την επόμενη Τετάρτη (30.10.2019).