Έχουν πια στερέψει οι τίτλοι σε ό,τι αφορά στο Brexit που δεν… γίνεται και συνεχώς αναβάλλεται. Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. σόκαρε τους πάντες τον Ιούνιο του 2016 μετά το δημοψήφισμα του Ντέιβιντ Κάμερον. Τότε, κανείς δεν φανταζόταν το αδιανόητο δράμα που θα ζούσε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Brexit έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο δράμα και κάθε νέα εξέλιξη οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο. Όταν πριν από μερικές μέρες ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωναν περιχαρείς τη συμφωνία για το Brexit, κάποιοι πείστηκαν πως η μεγάλη στιγμή είχε πλέον φτάσει. Κι όμως. Απ’ όσα ακολούθησαν μόνο ένα είναι δεδομένο: το Brexit δεν θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου.
Η πρώτη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή δεν κράτησε παρά μερικά λεπτά, γιατί οι εφαρμοστικοί νόμοι απορρίφθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν η Βουλή θέλει Brexit με συμφωνία αλλά όχι στις 31 Οκτωβρίου! Και μέσα σ’ όλα, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, ήρθε η Γαλλία να διαμηνύσει πως το μόνο που δέχεται είναι παράταση λίγων ημερών.
Και κάπως έτσι ξεκίνησε το δράμα του Brexit vol… «έχουμε χάσει το μέτρημα πια».
Και τώρα; Όλα δείχνουν πρόωρες εκλογές. Οι οποίες σύμφωνα με τον πρώην υπουργό των Συντηρητικών Ντέιβιντ Λίντινγκτον είτε θα γίνουν στο τέλος Νοεμβρίου είτε στις αρχές Δεκεμβρίου. Πάντως πριν τα Χριστούγεννα, γιατί κάλπες εν μέσω Χριστουγέννων δεν θέλει κανείς, ούτε οι πολιτικοί ούτε οι πολίτες…
Οι εκλογές, που τις ήθελε από την πρώτη στιγμή που τα βρήκε… σκούρα ο Μπόρις Τζόνσον, μοιάζουν η μοναδική εναλλακτική. Ειδικά μετά το «μπλόκο» από τη Γαλλία για νέα καθυστέρηση, έως το τέλος Ιανουαρίου που πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Φάνηκε και από τη διαρροή που έκανε η πλευρά Τζόνσον αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά το νέο «χαστούκι» στη Βουλή. Οι πρόωρες εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Βρετανία να ξεπεράσει τη (νέα) κρίση του Brexit, στην περίπτωση βέβαια που η Ε.Ε. δεχτεί την τρίμηνη (νέα επίσης) αναβολή, διεμήνυσε πηγή προκείμενη στο γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.
Με τη χώρα διχασμένη και τη Βουλή διαιρεμένη, ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε, μετά τα όσα έγιναν χθες στη Βουλή, να «παγώσει» τη διαδικασία του Brexit και να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν για το «αίτημα του κοινοβουλίου», όπως το αποκάλεσε, να υπάρξει περαιτέρω αναβολή του διαζυγίου.
«Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και σήμερα (σ.σ. χθες) το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία η αποχώρηση να γίνει εντός προθεσμίας», είπε η πηγή. «Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή (πρόωρων) εκλογών», ανέφερε η ίδια πηγή.
Και επί της ουσίας έθεσε ένα δίλημμα: Brexit με Τζόνσον ή νέο δημοψηφίσμα για το Brexit, νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και όλα αυτά με πρωθυπουργό τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν;
«Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκωτία, με (πρωθυπουργό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Τζέρεμι) Κόρμπιν» ανέφερε ο… άνθρωπος του Μπόρις Τζόνσον.
Το… ξαφνικό μπλόκο από τον Μακρόν
Λίγη ώρα αφού ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια νέα αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, ήρθε μια απάντηση που μάλλον λίγοι περίμεναν.
Η Γαλλία δεν δέχεται άλλη αναβολή, πέραν μιας ολιγοήμερης! Το είπε ξεκάθαρα η υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ορελί ντε Μονσαλέν: το Παρίσι είναι διατεθειμένο να επιτρέψει μόνο μια «τεχνική» αναβολή του Brexit, η οποία θα διαρκέσει «λίγες ημέρες», για να διευκολύνει την επικύρωση διά ψηφοφορίας της νομοθεσίας για το Brexit. Αποκλείει, όμως, κάθε παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας!
«Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία», επισήμανε η Γαλλίδα υπουργός μιλώντας στη Γερουσία.
«Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία (αποχώρησης) ξανά αποκλείεται», πρόσθεσε η Ορελί ντε Μονσαλέν.
Με πληροφορίες και από Guardian