Σε μια άκρως σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είχαν συντονιστεί ουσιαστικά με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, κατά τη νύχτα της διεξαγωγής της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, με στόχο την εξουδετέρωση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στα βορειοδυτικά της Συρίας.
“Οι στρατιωτικές μας μονάδες και οι υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες για το ζήτημα αυτό και ήταν συντονισμένες. Ειδικότερα…, τη νύχτα διεξαγωγής της επιχείρησης, μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ουσιαστική διπλωματία μεταξύ των στρατιωτικών αρχών,” δήλωσε ο Καλίν.
Ο θάνατος του Μπαγκντάντι θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο παρακλάδι του ΙΚ στο Αφγανιστάν
Ως ένα ισχυρό πλήγμα στην τρομοκρατία χαρακτήρισε τον Αφγανιστάν τον φόνο του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Αναμένεται να αποδυναμώσει το παρακλάδι στη νότια Ασία της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Το παρακλάδι στο Αφγανιστάν του ΙΚ δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και αποτελεί πλέον ακόμη έναν εχθρό της κυβέρνησης, η οποία μάχεται από το 2001 εναντίον των Ταλιμπάν.
«Η αφγανική κυβέρνηση χαιρετίζει θερμά την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων που οδήγησε στον θάνατο του (…) Μπαγκντάντι», επεσήμανε εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι σε ανάρτησή του στο Twitter.
Click4more: Πως οι ΗΠΑ έφτασαν στην εξόντωση του ηγέτη των τζιχαντιστών
«Ο θάνατος αυτός (…) είναι το μεγαλύτερο πλήγμα σε αυτή την οργάνωση και την τρομοκρατία», πρόσθεσε ο Σεντίκ Σεντίκι.
Η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, που πήρε το όνομά της από το παλιό όνομα της περιοχή στην οποία περιλαμβανόταν μεγάλο μέρος του Αφγανιστάν και περιοχές της Κεντρικής Ασίας, είχε δηλώσει πίστη στον Μπαγκντάντι, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δύο οργανώσεις συνδέονταν άμεσα σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Το αφγανικό παρακλάδι του ΙΚ πρωτοεμφανίστηκε το 2014 στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, όπου διατηρεί προπύργιο. Ανακοίνωσε τη δημιουργία του τον Ιανουάριο του 2015 και έκτοτε έχει καταφέρει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, κυρίως στο βόρειο Αφγανιστάν, ερχόμενο συχνά σε αντιπαράθεση με τους Ταλιμπάν.
Έχει εξαπολύσει αιματηρές επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Καμπούλ και άλλες πόλεις, αλλά πολλοί Αφγανοί αξιωματούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν όντως έχει εξαπολύσει όλες τις επιθέσεις για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη.
Ο Αταουλάχ Χογκιάνι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, δήλωσε ότι η οργάνωση έχει αποδυναμωθεί τον τελευταίο καιρό και ο θάνατος του Μπαγκντάντι θα της επιφέρει ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα.
«Αναμφίβολα ο θάνατος του Μπαγκντάντι θα έχει ισχυρές επιπτώσεις στις δραστηριότητες του Νταές στο Αφγανιστάν», εξήγησε χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης.
Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά την ισχύ του ΙΚ στο Χορασάν σε 2.000 μαχητές. Κάποιοι Αφγανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος, όμως ο Χογκιάνι τόνισε ότι πολλά μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ή παραδοθεί τους τελευταίους μήνες.
«Τώρα περιμένουμε αύξηση των μαχητών που παραδίδονται», επεσήμανε.
Να δείξουν το πτώμα του
Μαχητής του ΙΚ στο ανατολικό Αφγανιστάν εκτίμησε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Reuters ότι η είδηση του θανάτου του Μπαγκντάντι είναι ψευδής.
«Αν οι ΗΠΑ όντως τον σκότωσαν, θα πρέπει να δείξουν αποδείξεις, να δείξουν το πτώμα», είπε ο μαχητής που δήλωσε ότι ονομάζεται Σαχίν.
«Όμως ας πούμε ότι όντως σκοτώθηκε, δεν έχει καμία σημασία. Δεν δίνουμε μάχη για τον Μπαγκντάντι, δίνουμε μάχη εναντίον των απίστων για τον Αλλάχ», υπογράμμισε.
«Θα πολεμήσουν μέχρι θανάτου τους Ταλιμπάν»
Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, απέρριψε εξάλλου οποιαδήποτε σύνδεση της οργάνωσης με το ΙΚ στη Μέση Ανατολή, κατηγορώντας το ότι έχει συμπράξει με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση και τις νατοϊκές δυνάμεις.
«Οι Ταλιμπάν θα τους πολεμήσουν μέχρι θανάτου», υπογράμμισε.