Πέμπτη, 18 Ιουλ.
37oC Αθήνα

“Όχι” του βρετανικού κοινοβουλίου στο αίτημα Τζόνσον για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου!

“Όχι” του βρετανικού κοινοβουλίου στο αίτημα Τζόνσον για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου!
Reuters

Με νέο νομοσχέδιο, προκειμένου να καταφέρει να περάσει την πρόταση για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, φέρνει ο Μπόρις Τζόνσον μετά το “ΟΧΙ” της Βουλής την 28η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Τζόνσον θα απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή και όχι τα 2/3 του Σώματος, που ισχύει σήμερα για να “περάσει” το αίτημά του για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (28.10.2019) στην ψηφοφορία που διεξήχθη, 299 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των πρόωρων εκλογών, με τον αριθμό αυτόν να υπολείπεται των 434 θετικών ψήφων, που χρειαζόταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, δηλαδή τα 2/3 των βουλευτών του κοινοβουλίου.

“Δεν θα επιτρέψω να συνεχιστεί αυτή η παράλυση”, σχολίασε, εμφανώς απογοητευμένος και εκνευρισμένος, ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ετοιμάζει το νέο νομοσχέδιο για να υπερβεί το εμπόδιο του κανονισμού της Βουλής.

Υπέρ ενός νομοσχεδίου για πρόωρες εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και το Εθνικό κόμμα Σκοτίας, αν και προτείνουν ως καταλληλότερη ημερομηνία, την 9η Δεκεμβρίου.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα των Εργατικών σκοπεύει να εξετάσει το νομοσχέδιο, όταν κατατεθεί και ότι προσβλέπει σε μία ξεκάθαρη θέση που να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Τζόνσον – Βρυξέλλες – Brexit 2020!

Η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε ελάχιστα αφότου η Ε.Ε. και το Λονδίνο συμφώνησαν κατ’ αρχήν στην παράταση της προθεσμίας του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, γεγονός που σημαίνει ότι η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει αυτήν την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, όπως είχε οριστεί.

Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αποδέχεται επίσημα μια αναβολή του Brexit, ζητώντας, ωστόσο, από τις Βρυξέλλες να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει περαιτέρω παράταση για το διαζύγιο πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Επιστολή Μπόρις – Απάντηση Τουσκ

“Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση”, έλεγε ο Τζόνσον σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

“Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας”, υπογραμμίζει ο Τζόνσον, προσθέτοντας πως απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

“Για αυτό ζητώ τη διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο, ώστε να διασφαλιστεί η εκλογή νέου κοινοβουλίου, ικανού να επιλύσει το θέμα, σύμφωνα με τους συνταγματικούς μας κανόνες. Αλλά σε περίπτωση που το κοινοβούλιο αρνηθεί και αυτό, προτρέπω τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι μία επιπλέον παράταση μετά τις 31 Ιανουαρίου, δεν είναι δυνατή. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να επικυρώσουμε τη συμφωνία μας”, έγραφε συγκεκριμένα ο Τζόνσον.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης, επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ενημέρωσε την ΕΕ ότι αποδέχεται την αναβολή του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες ξεκινούν μία διαδικασία 24 ωρών για να εγκρίνουν τη νέα ημερομηνία για το διαζύγιο.

“Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε τώρα ότι η Βρετανία συμφωνεί για την αναβολή του Brexit σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ” είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουσκ, Πρέμπεν Άμαν.

Ως γνωστόν, ο Τζόνσον ζητά εκλογές εδώ και περίπου δύο μήνες μετά και την απογοήτευση του αδιεξόδου για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ το κόμμα των Συντηρητικών προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις