Κόσμος

Πέθανε ο διάσημος αντιφρονούντας επί Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντιμίρ Μπουκόφσκι! video

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών στο Κέιμπριτζ της Βρετανίας ο Βλαντιμίρ Μπουκόφσκι, ένας από τους πιο γνωστούς διαφωνούντες επί Σοβιετικής Ένωσης.

Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 ο Μπουκόφσκι υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες του κινήματος των αντιφρονούντων.

Στην Σοβιετική Ένωση είχε συλληφθεί αρκετές φορές και είχε σταλεί σε… αναγκαστική θεραπεία για τις ιδέες του.

Μάλιστα, η Μόσχα είχε ανταλλάξει τον Μπουκόφσκι με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, Λουίς Κορμπαλάν.

Δείτε βίντεο από τη δράση του Μπουκόφσκι τη δεκαετία του ’70:

Μπουκόφσκι: Η ζωή του στη Σοβιετική Ένωση

Η εφημερίδα Novaya Gazeta, αναφερόμενη στη ζωή του γράφει: “Σε ηλικία 17 ετών αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή εξέδιδε ένα χειρόγραφο περιοδικό.

Σε ηλικία 19 ετών, αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο επειδή είχε διοργανώσει συγκεντρώσεις της νεολαίας στην Μόσχα στο άγαλμα του Μαγιακόφσκι, ενώ στα 21 του, συνελήφθη για πρώτη φορά, διαγνώσθηκε ότι έχει το ακαταλόγιστο και εστάλη σε ψυχιατρική κλινική για αναγκαστική θεραπεία”.

Ο Μπουκόφσκι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι υπάρχει “ασυμβίβαστο της βιολογικής ύπαρξης” με την σοβιετική εξουσία, υπήρξε ένα από τα θύματα της περίφημης “τιμωρητικής ψυχιατρικής”.

Φυλάκιση και… ανταλλαγή

Το 1972 καταδικάστηκε για “αντισοβιετική προπαγάνδα” σε δύο χρόνια φυλάκιση και σε πέντε χρόνια εξορία. Το 1976 στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης αντάλλαξε τον συγγραφέα Μπουκόφσκι με τον κρατούμενο στην Χιλή ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, Λουίς Κορμπαλάν.

Από την Δύση όπου βρέθηκε συνέχισε να γράφει για τις πολιτικές διώξεις στην Σοβιετική Ένωση και υπήρξε ένας από τους διοργανωτές της καμπάνιας για το μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων στην Μόσχα το 1980.

Ο συγγραφέας Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ είχε χαρακτηρίσει τον Μπουκόφσκι ως έναν θαρραλέο και ευγενή άνθρωπο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει τίποτα να πει για τον θάνατο του Σοβιετικού διαφωνούντα και συγγραφέα. “Όχι , δεν έχω τίποτα να δηλώσω γι’ αυτό. Δεν έχουμε να δηλώσουμε τίποτα για το θέμα”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκαριστικές μαρτυρίες για ανθρώπινα πειράματα και βασανιστήρια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βόρεια Κορέα - «Χρειαζόμασταν "αντικείμενα" για ενίσχυση του στρατού»
Πρώην κρατούμενοι και διοικητικοί υπάλληλοι του Camp 22 επιβεβαίωσαν τη φρίκη που βίωναν οι κρατούμενοι μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και περιγράφουν όσα είδαν με τα μάτια τους
Η σημαία της Βόρειας Κορέας
Το «ιδιαίτερο» και πολυτελές τελευταίο γεύμα θανατοποινίτη που εκτελέστηκε με τουφέκι στη Νότια Καρολίνα
Ο Μαχντί κλήθηκε να επιλέξει τον τρόπο θανάτωσής του ανάμεσα στην ηλεκτρική καρέκλα, τη θανατηφόρα ένεση και το εκτελεστικό απόσπασμα, και επέλεξε «την λιγότερο επίπονη μέθοδο εκτέλεσης»
Ο Mikal Mahdi
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 2
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945