“Στα μαχαίρια” βρίσκονται Γαλλία και Τουρκία και φροντίζουν να το διατυμπανίζουν σε κάθε ευκαιρία.
Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που καταδίκαζε ψήφισμα της Γαλλικής Γερουσίας για την μαντίλα, η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για την υιοθέτηση, από το γαλλικό κοινοβούλιο, ενός ψηφίσματος που επικρίνει τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον των Κούρδων της Συρίας.
Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Άγκυρα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της στον Γάλλο πρεσβευτή.
Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει “κατηγορηματικά” τις αποφάσεις που έλαβε η Γερουσία και η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας όσον αφορά την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”.
Την Τετάρτη η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε ομόφωνα ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καταδικάζει την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κουρδική πολιτοφυλακή που χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική οργάνωση” από την Άγκυρα.
Ένα παρόμοιο ψήφισμα είχε εγκρίνει την περασμένη εβδομάδα και η Γερουσία.
Δεν είναι όμως μόνο τα ψηφίσματα Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας για την Συρία, που αποτέλεσαν “κόκκινο πανί” για την Άγκυρα. Ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταφέρθηκε από την πρώτη στιγμή κατά της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης” στη Συρία.
“Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τη μονομερή στρατιωτική επίθεση στη Συρία και καλώ την Τουρκία να την τερματίσει το συντομότερο δυνατόν. Αυτός ο κίνδυνος που δημιουργείται, να βοηθηθεί το Ισλαμικό Κράτος να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του, είναι η ευθύνη που αναλαμβάνει η Τουρκία”, δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.
Τουρκία VS Γαλλίας για την μαντίλα
Λίγες ώρες νωρίτερα η Άγκυρα εξέφραζε την δυσφορία της μετά την υιοθέτηση από την Γαλλική Γερουσία σχεδίου νόμου, που απαγορεύει την μαντίλα κατά τις σχολικές εξόδους.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο απαγορεύει στους γονείς να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα, όταν συνοδεύουν τις σχολικές εξόδους των παιδιών τους. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στη γαλλική Γερουσία από τη δεξιά αντιπολίτευση και εγκρίθηκε την Τρίτη έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση.
Το σχέδιο νόμου δεν έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, όπου υπάρχει προεδρική πλειοψηφία. Αυτό ωστόσο δεν πτόησε την Τουρκία που έσπευσε προκαταβολικά να καταγγείλει την Γαλλία για «καθεστώς διακρίσεων».
Το κείμενο αυτό είναι «το τελευταίο μέχρι σήμερα παράδειγμα διακρίσεων και μιας προσέγγισης που έχει σκοπό να περιθωριοποιήσει τους μουσουλμάνους», εκτίμησε σε μια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όμως η Άγκυρα δεν μένει μόνο στην μαντίλα, αλλά απευθύνει συστάσεις στο Παρίσι. «Θα ήταν πιο επωφελές να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο, εκτιμώντας πως το κείμενο που ενέκρινε η Γερουσία «παραβιάζει ένα από τα πιο βασικά θεμελιώδη δικαιώματα».
Η κίνηση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εντάσσεται στην προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμφανιστεί ως ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο.
Τον Μάρτιο του 2017, ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ότι διεξάγει «σταυροφορία» κατά του ισλάμ έπειτα από μια δικαστική απόφαση που επέτρεπε σε μια επιχείρηση να απαγορεύσει τη μαντίλα στον χώρο εργασίας.
Βέβαια ο Ερντογάν είχε τότε κατηγορήσει και την Ευρώπη ως “Ένωση Σταυροφόρων”, επειδή οι ηγέτες της επισκέφτηκαν τον… Πάπα!