Σάββατο, 17 Αυγ.
36oC Αθήνα

Το σπανάκι έσπειρε τον πανικό στην Κωνσταντινούπολη! Σάλος με δεκάδες δηλητηριάσεις [Video]

Το σπανάκι έσπειρε τον πανικό στην Κωνσταντινούπολη! Σάλος με δεκάδες δηλητηριάσεις [Video]

Αν ο Ποπάι ήταν Τούρκος, θα είχε… μεταναστεύσει! Το σπανάκι… εξαφανίστηκε μετά τον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με τη δηλητηρίαση 196 ανθρώπων σε πόλεις της Τουρκίας.

Η υγειονομική αρχή της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι η πρώτη περίπτωση αναφέρθηκε στην περιοχή Eσενγιούρτ της Πόλης και ότι συνολικά 44 άτομα είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία για τροφική δηλητηρίαση, ενώ οι ασθενείς ανέφεραν πως κατανάλωσαν σπανάκι ή παρόμοια λαχανικά.

Οι υγειονομικές αρχές στην Ραιδεστό της βορειοδυτικής Τουρκίας, ανέφεραν επίσης 22 περιπτώσεις.

Καθώς αυξήθηκε ο αναφερόμενος αριθμός δηλητηριάσεων στους 196 συνολικά, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών άρχισαν να συλλέγουν δείγματα στις πληγείσες πόλεις. Μετά από μια αρχική ανάλυση, το υπουργείο είπε ότι ζιζάνια από την οικογένεια των φυτών Solanaceae που περιέχουν ως «φυσικά απαντώμενες χημικές ουσίες» την ατροπίνη και την χιοσνίνη, βρέθηκαν στα συγκεκριμένα δείγματα από σπανάκι.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, δήλωσε ότι η δηλητηρίαση οφειλόταν σε ένα αγριόχορτο που είχε αναμειχθεί με το σπανάκι. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα συμπτώματα των ασθενών που ήταν ξηροστομία, ναυτία, εμετός και θολή όραση.

Με την… γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης, τα ΜΜΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους πολίτες πως το σπανάκι είναι ασφαλές. Χαρακτηριστική η περίπτωση του παρουσιαστή ειδήσεων του AHaber, ο οποίος είχε στο στούντιο το δηλητηριασμένο σπανάκι και το… υγιές, και έδειχνε τις διαφορές τους! (δείτε στο 5.10)

Τη δική τους προσπάθεια κάνουν και οι παραγωγοί που τρώνε σπανάκι… live στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές, καθώς οι πωλήσεις τους σημείωσαν κατακόρυφη πτώση. Οι πολίτες φοβούνται να αγοράσουν και τα εστιατόρια το αντικατέστησαν με πράσο μέχρι… νεοτέρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις