Τα χαρτιά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, άνοιξε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη συνεδρίαση ενημέρωσης της Επιτροπής Διασποράς της Βουλής.
Στις πρακτικές προϋποθέσεις για να μπορούν να έχουν το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας θα είναι να αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα ότι ο Έλληνας του εξωτερικού λείπει έως 35 χρόνια από την Ελλάδα και να έχει μείνει έστω και «σπαστά» δύο χρόνια στην χώρα μας.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πιστοποιείται ότι οι απόδημοι έχουν διαμείνει 2 χρόνια σπαστά στην χώρα ανέφερε πως «πως θα υπάρξει απόδειξη ότι κάποιοι έχουν έρθει και ζουν εδώ για δύο χρόνια και αυτό θα αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα, μπορεί πχ κάποιος να έχει πάει στον στρατό, να έχει σπουδάσει, να έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, να έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα. Όταν θα έρθει η ώρα να κάνουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι ο υφυπουργός Εσωτερικών ο κ. Θ. Λιβάνιος οποίος έχει δουλέψει και δουλεύει αυτό το κομμάτι, θα δώσει λύσεις ώστε να υπάρχουν ηλεκτρονικά τα δημόσια έγγραφα που απαιτούνται ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών».
Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε πως το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού θα δοθεί αύριο στα κόμματα για να διαπιστώσουν ότι τηρούνται όσα συμφωνήθηκαν στην διακομματική επιτροπή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έκανε συμβιβασμούς από τα θέσεις της. «Εμείς θα θέλαμε την επιστολική ψήφο. Είχαμε την επιλογή είτε να κάνουμε το δικό μας σχέδιο νόμου όμως τότε δεν θα είχαμε 200 ψήφους, είτε να ξεκινήσει η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
Η διακομματική συμφωνία – ανέφερε ακόμη ο κ. Θεοδωρικάκος – περιλαμβάνει την αυτοπρόσωπη παρουσία των αποδήμων σε κάλπη, είτε στις πρεσβείες και προξενεία της χώρας, είτε σε κτίρια που θα δώσουν τα κράτη διαμονής των Ελλήνων του εξωτερικού κατόπιν συμφωνίας. Η ψήφος τους θα μετράει ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα, ενώ η διεξαγωγή της ψηφοφορίας θα γίνεται την ίδια μέρα με την Ελλάδα.