Το νέο φορολογικό πάντως δεν λησμονεί τη μεσαία τάξη, όπως κατηγορούν την κυβέρνηση συλλήβδην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, όπως λένε στην κυβέρνηση, το σημαντικότερο όλων είναι ότι η ίδια υλοποιεί πιο γρήγορα απ’ ό,τι δεσμεύτηκε το σχέδιό της για μειώσεις φόρων, με τον ΕΝΦΙΑ να είναι ο πρώτος και μαζί να έχουν δοθεί αυξημένες συντάξεις χηρείας, να έχουν επιστραφεί στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οφειλές του ΕΦΚΑ και να έχει βελτιωθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων. Όλο αυτό το πλέγμα παρεμβάσεων, όπως προσθέτουν από την κυβέρνηση, κινείται προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης (και) της μεσαίας τάξης.
Το σχέδιο του νέου φορολογικού περιλαμβάνει, επίσης, δράσεις κοινωνικής στήριξης: αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, επίδομα γέννας 2.000 ευρώ εφάπαξ για κάθε παιδί που γεννιέται μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της τετραετίας.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ρύθμιση του flat tax – δηλαδή του ενιαίου φόρου – για την επιστροφή κεφαλαίων και των επενδύσεων στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι παρέχεται κατ’ ουσίαν το κίνητρο για κάποιον να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα και να φορολογηθεί μόνο με 100.000 ευρώ, αρκεί να προχωρήσει ο ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο σε επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ σε βάθος τριετίας.
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την έφοδο των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες, από την κυβέρνηση αρνούνται να προχωρήσουν σε κάποιο σχόλιο επί της ουσίας, σεβόμενοι – όπως λένε – το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή. Τονίζουν, ωστόσο, με νόημα αφενός πως είναι προς το συμφέρον του υγιούς ανταγωνισμού και των πολιτών η αποφασιστικότητα της Επιτροπής να εφαρμόσει τους κανόνες.
Αφετέρου ότι η πρακτική των τραπεζών να επιβάλλουν χρεώσεις και προμήθειες στις τραπεζικές εργασίες και συναλλαγές με ομοιόμορφο τρόπο – γεγονός που είχε στιγματίσει στην πρόσφατη συνάντησή του με τους τραπεζίτες ο πρωθυπουργός – θυμίζει εναρμονισμένες πρακτικές, τις οποίες πρέπει να διερευνήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.