Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Δένδιας: Συναντήθηκε με Τσαβούσογλου και Ντιμιτρόφ

Δένδιας: Συναντήθηκε με Τσαβούσογλου και Ντιμιτρόφ
Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη σκιά της προκλητικής ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ και της σκληρής απάντησης της Αθήνας έγινε την Παρασκευή (06.11.2019) στη Γενεύη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Εκτός από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Δένδιας και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα τον στρατηγικό διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας είχε μία χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Τσαβούσογλου, με τη συζήτηση να εστιάζεται σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Η συνάντηση των δυο υπουργών έγινε λίγες ώρες αφού Ελλάδα και Τουρκία, μέσω των υπουργείων Εξωτερικών, αντάλλαξαν σκληρές ανακοινώσεις. Η αρχή έγινε από την Τουρκία, που σε μια προκλητική ανακοίνωση, κατηγόρησε την Ελλάδα για θηριωδίες σε βάρος Τούρκων και άλλων Μουσουλμάνων (!) και μίλησε ξανά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και την Αθήνα να της «απαντά» πως διαστρεβλώνει την Ιστορία!

Δένδιας – Ντιμιτρόφ και στη μέση η Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον Νικολά Ντιμιτρόφ. Η συνάντηση αυτή έγινε υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μη δώσει στη Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη σταθερή διαχρονική υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στο σύνολό της, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Τέλος, συμφωνήθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Μπέργκε Μπρέντε.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις