Κυριακή, 24 Νοε.
12oC Αθήνα

Στις 09.05 π.μ. “πάγωσε” ο χρόνος στην Τουρκία – Video

Στις 09.05 π.μ. “πάγωσε” ο χρόνος στην Τουρκία – Video
Ο Ατατούρκ διδάσκει σε παιδιά το λατινικό αλφάβητο - Το άγαλμα βρίσκεται στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης

Η 10η Νοεμβρίου αποτελεί μία ιδιαίτερη μέρα για την Τουρκία.

Πρόκειται για την ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έφυγε από τη ζωή, το 1938, σε ηλικία 57 ετών. Ο “πατέρας των Τούρκων” που μεταρρύθμισε και εκσυγχρόνισε τη χώρα του, τιμάται σε όλη την Τουρκία. Ο Ατατούρκ άφησε την τελευταία του πνοή στις 09.05 π.μ. και κάθε χρόνο, στις 10 Νοεμβρίου, τη συγκεκριμένη ώρα, τηρείται ενός λεπτού σιγή.

Click4more: Πολλοί Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο θανάτου του Κεμάλ…

Οι Τούρκοι, όπου κι αν βρίσκονται εκείνη τη στιγμή, σηκώνονται (ή παραμένουν) όρθιοι και μένουν ακίνητοι, δείχνοντας συμβολικά ότι ο χρόνος… πάγωσε, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ “έσβησε”.

https://twitter.com/burunarda/status/1193412509149147136?s=20

https://twitter.com/skayaofficial/status/1193478715654778882?s=20

https://twitter.com/ltfckn1903/status/1193424514933313536?s=20

Φέτος είναι η 81η χρονιά από τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στην Άγκυρα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκαν το Ανίτκαμπιρ και άφησαν στεφάνι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ.

Ο Ερντογάν υπέγραψε το ειδικό βιβλίο του Ανιτκαμπίρ και έγραψε: “Τιμούμε με σεβασμό τον αρχιστράτηγο του Απελευθερωτικού πολέμου, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, τον πρώτο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην 81η χρονιά του θανάτου του”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι ο Ατατούρκ, οι συμμαχητές του και οι υπόλοιποι ήρωες που έδωσαν αγώνα εδώ και χίλια χρόνια για αυτά τα εδάφη, δεν θα ξεχαστούν ποτέ από τον τουρκικό λαό. Επιπλέον, τόνισε ότι θα συνεχίσουν με όλη τη δύναμη τους για να ζήσει η Δημοκρατία της Τουρκίας και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ο Ατατούρκ πρόεδρος της Τουρκίας

Στις 29 Οκτωβρίου του 1923 ο Κεμάλ ορκίστηκε πρώτος πρόεδρος της, ενωμένης πια, Τουρκίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1938, ημερομηνία θανάτου του, αφού προηγουμένως είχε κερδίσει τις εκλογές του 1927, 1931 και 1935. Βέβαια από το 1930 είχε καταργήσει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα με αποτέλεσμα το δικό του, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, να είναι μόνο του στη Βουλή.

Στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας ο Κεμάλ αναμόρφωσε και εκσυγχρόνισε την χώρα του, πραγματοποιώντας ριζοσπαστικές αλλαγές. Γενικά οι μεταρρυθμίσεις του είχαν σκοπό να μετατρέψουν την Τουρκία σε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα βασισμένη στα δυτικά πρότυπα και πλήρως απελευθερωμένη από την θρησκεία. Μια από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να καταργήσει το 1924 το Χαλιφάτο και να κλείσει τα ιδρύματα που λειτουργούσαν βάσει της ισλαμικής νομοθεσίας.

Στη συνέχεια απαγόρευσε την πολυγαμία, τον φερετζέ και το φέσι ενώ το 1928 επέβαλλε το λατινικό αλφάβητο. Το 1938 με νόμο υποχρέωσε τον κάθε Τούρκο να αποκτήσει οικογενειακό επώνυμο, κρατώντας για τον εαυτό του το Ατατούρκ, δηλαδή πατέρας των Τούρκων. Επίσης με δικές του νομοθετικές ρυθμίσεις αναβάθμισε τον ρόλο των γυναικών, δίνοντάς τους το δικαίωμα ψήφου, και θέσπισε την ισότητα των δύο φύλων, ενώ επί της θητείας του καθιερώθηκε και το γρηγοριανό ημερολόγιο. Το 1934 επέτρεψε την εκλογή γυναικών στα δημόσια αξιώματα. Σημαντικές ήταν και οι προσπάθειες του για ανύψωση του εθνικού φρονήματος των Τούρκων. Για να το πετύχει χρησιμοποίησε το εκπαιδευτικό σύστημα, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του μαθήματος της ιστορίας, και περιόρισε σημαντικά τη θρησκευτική επιρροή.

Στο διπλωματικό κομμάτι ο Κεμάλ προχώρησε με το σύνθημα «ειρήνη στο εσωτερικό και ειρήνη στον κόσμο», πολιτική η οποία σε γενικές γραμμές πέτυχε, αφού η Τουρκία διατήρησε ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1936 η Τουρκία πέτυχε την υπογραφή της Συνθήκης του Μοντρέ, με την οποία ανέκτησε τον έλεγχο των Στενών και η οποία θεωρήθηκε σπουδαία επιτυχία της κεμαλικής κυβέρνησης και γενικά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Λίγο πριν πεθάνει είχε ταξιδέψει στην Γιάλοβα για ανάρρωση, αφού λόγω του πάθους του με το αλκοόλ έπασχε από κίρρωση του ήπατος. Απεβίωσε στις 9.05 το πρωί της 10ης Νοεμβρίου του 1938 από κίρρωση του ήπατος στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και κηδεύτηκε με λαμπρές τιμές. Χαρακτηριστικό είναι ότι 17 χώρες έστειλαν ειδικούς αντιπροσώπους για να παρακολουθήσουν την κηδεία του.

Είχε παντρευτεί μια φορά το 1923, αλλά χώρισε δύο χρόνια αργότερα. Είχε υιοθετήσει 8 παιδιά, εκ των οποίων η Σαμπιχά Γκιοκτσέν έγινε μετέπειτα η πρώτη γυναίκα πιλότος στον κόσμο. Το σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ, δωρήθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης στο τουρκικό κράτος το 1935 και έκτοτε φιλοξενεί το Μουσείο Ατατούρκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις