Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, καθώς το μήνυμα Γεννηματά προς τους διαφωνούντες για «μηδενική ανοχή» αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο διαγραφών.
Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έβαλε ανοικτά θέμα ηγεσίας και πλέον σχηματοποίησε τη σύγκρουση με την κυρία Γεννηματά και την ηγετική ομάδα, άφησε για πολλούς ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, εφόσον δει την πόρτα της εξόδου.
Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης – ο οποίος συμφώνησε με τον κ. Γερουλάνο για τις παρατυπίες στη συγκρότηση του συνεδρίου και για την ανάγκη ν’ αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ – εξακολουθεί να διατηρεί κριτική στάση κατά της ηγεσίας, ανεβάζοντας ξανά τους τόνους στο συνέδριο, αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος να κινηθεί εκτός κομματικού πλαισίου και να… προκαλέσει την τύχη του – τουλάχιστον για την ώρα.
Σκληρή κριτική από Γερουλάνο
Αντιθέτως, ο κ. Γερουλάνος ήταν εξαιρετικά σκληρός. Εκτιμά ότι με τις καταστατικές αλλαγές έπεσαν οι τίτλοι τέλους για το ΠΑΣΟΚ και πως το ΚΙΝΑΛ θα καταλήξει σταδιακά όπως το Ποτάμι και θα οδηγηθεί στην απαξίωση και την αυτοδιάλυση. Άφησε δε αιχμές για την απαρτία στο συνέδριο και άρα τη νομιμότητα των αποφάσεων για τις καταστατικές αλλαγές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον, καθώς πληροφορίες πράγματι αναφέρουν ότι δεν διαπιστεύτηκαν περισσότεροι από 1.200 σύνεδροι σε σύνολο άνω των 4.000 και συμμετείχαν στην ψηφοφορία για τις καταστατικές τροποποιήσεις ακόμη λιγότεροι.
Η κυρία Γεννηματά, ωστόσο, έστειλε καθαρό μήνυμα πως δεν πρόκειται να τα παρατήσει εύκολα. Το «ραντεβού» που έδωσε με τους αμφισβητίες της στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ το 2021, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει ακόμη και την επανεκλογή της, σχολιάστηκε με δηκτικό τρόπο από τον κ. Ανδρουλάκη. «Το πού θα βρίσκεται τότε καθένας είναι προσωπική επιλογή, αλλά το πού θα είναι ο κόσμος, οι ψηφοφόροι είναι στοίχημα για όλους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής, ο οποίος έλεγε σε συνομιλητές του το αινιγματικό «κάθε πράγμα στον καιρό του».
Σκοπός της κυρίας Γεννηματά από εδώ και στο εξής είναι να υποκαταστήσει το ΚΙΝΑΛ τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα: από τις τοπικές οργανώσεις έως την άσκηση αντιπολίτευσης στη Βουλή και έξω από αυτήν, διατηρώντας ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ίδια ξεκαθάρισε. Ο προβληματισμός, ωστόσο, των βουλευτών και των άλλων στελεχών εξακολουθεί να είναι έντονος, παρά το «ναι» στις αλλαγές που πέρασαν στο καταστατικό, πλην όμως αυτή τη στιγμή μόνον ο κ. Γερουλάνος βγήκε μπροστά κι έβαλε θέμα ηγεσίας. Ως πού μπορεί να το φτάσει κι εκείνος, παραμένοντας εντός των «τειχών» του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ; Και θα ερμηνευτεί οποιαδήποτε κίνησή του ως «υπονόμευση και εσωστρέφεια», ώστε να μην επιδείξει «μηδενική ανοχή» η κυρία Γεννηματά;
Απαντήσεις προσεχώς.