Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Κολομβία: Χιλιάδες ξανά στους δρόμους! «Όχι άλλη διαφθορά»

Κολομβία: Χιλιάδες ξανά στους δρόμους! «Όχι άλλη διαφθορά»

Χιλιάδες Κολομβιανοί συμμετείχαν και πάλι χθες σε ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι Κολομβιανοί συμμετείχαν μαζικά χθες Τετάρτη στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας με αίτημα την ακύρωση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε.

Περισσότεροι από 300 μουσικοί έπαιξαν κλασική μουσική ενώπιον ενός μεγάλου πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε πάρκο της Μπογοτά, με κάποιους διαδηλωτές να ξεσπούν σε κλάματα κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στην κεντρική πλατεία Μπολιβάρ οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα τεράστιο πορτρέτο του 18χρονου φοιτητή Ντίλαν Κρους ο οποίος τραυματίστηκε από τις δυνάμεις της τάξης το Σάββατο και υπέκυψε τρεις ημέρες αργότερα.

Φοιτητές, δάσκαλοι, μέλη εργατικών ενώσεων, εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων και άλλοι συμμετείχαν στις πορείες με συνθήματα όπως: «Κάτω ο Ντούκε», και «Όχι άλλη διαφθορά».

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες δώδεκα πόλεις της Κολομβίας.

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ του πλήθους και της αστυνομίας στην Μπουκαραμάνγκ, όμως δεν υπήρξαν εκτεταμένα βίαια επεισόδια, αντίθετα με τις πορείες της προηγούμενης Πέμπτης στη διάρκεια των οποίων 250.000 άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους για να καταγγείλουν τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Μικρότερες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά από τότε, κάποιες από τις οποίες καταλήγουν σε ταραχές, με λεηλασίες και βανδαλισμούς. Συνολικά τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η Επιτροπή Εθνικής Απεργίας, στην οποία συμμετέχουν εργατικά συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συναντήθηκε με μέλη του Κογκρέσου χθες Τετάρτη μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι συνομιλίες της με τον Ντούκε την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Λίντιο Γκαρσία δήλωσε ότι ο Κολομβιανός πρόεδρος είναι «ανοικτός στον διάλογο» με την Επιτροπή, η οποία έχει ζητήσει να έχει συνομιλίες μαζί του χωρίς την παρουσία των συνδικάτων των εργοδοτών, των κομμάτων και των υπολοίπων που συμμετέχουν στον «εθνικό διάλογο» που έχει κηρύξει ο Ντούκε.

Συσσωρευμένη δυσαρέσκεια

Υπό την πίεση των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται για την πολιτική και οικονομική πολιτική του Ντούκε και την πολιτική που ακολουθεί σε θέματα ασφαλείας, ο Κολομβιανός πρόεδρος ξεκίνησε την Κυριακή «έναν κοινωνικό διάλογο» για να απαντήσει στο κίνημα αυτό, το σημαντικότερο που έχει ξεσπάσει στη χώρα από τη δεκαετία του 1970, ο οποίος πρόκειται να διαρκέσει ως τις 15 Μαρτίου.

Η κινητοποίηση στην Κολομβία, μια χώρα με τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, πραγματοποιείται την ώρα που στη Λατινική Αμερική επικρατεί ένα κλίμα έντασης με κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις να είναι ανοικτές στον Ισημερινό, τη Χιλή και τη Βολιβία.

Εκτός από την πολιτική ασφαλείας, που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας, να αποδυναμώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο προωθώντας ιδιωτικά και να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης.

Ζητούν επίσης μεγαλύτερες δαπάνες για τη δημόσια παιδεία, την προστασία των αυτοχθόνων και των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να γίνει σεβαστή η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη το 2016 με τους αντάρτες Farc, την οποία ο Ντούκε κρίνει πολύ ευνοϊκή προς αυτούς.

Την Τρίτη ο Ντούκε ανακοίνωσε αλλαγές στην επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση, στην οποία πλέον περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και μείωση του ποσού που πρέπει να καταβάλουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι για την ασφάλειά τους.

Όμως η Επιτροπή Εθνικής Απεργίας επιθυμεί την πλήρη κατάργηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Στα 13 αιτήματά της περιλαμβάνονται η κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών εταιρειών. Επίσης ζητεί την πλήρη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 με τους FARC και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις