Υγεία

Διφθερίτιδα: Η ξεχασμένη νόσος που επιμένει να απειλεί – Αναστάτωση στο προσωπικό του Παίδων

Η διφθερίτιδα είναι μία απειλητική για τη ζωή και εξαιρετικά μεταδοτική νόσος, η οποία έχει εξαλειφθεί από τον σύγχρονο κόσμο, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και την ανάπτυξη των εμβολίων.

Επιδημία διφθερίτιδας καταγράφηκε για τελευταία φορά σε αναπτυσσόμενες χώρες και συγκεκριμένα το 2017 στην Υεμένη, όπου είχαν αναφερθεί 318 πιθανά κρούσματα διφθερίτιδας και 28 θάνατοι σε 15 από τις 20 επαρχίες της χώρας. Τα μισά πιθανά κρούσματα ήταν παιδιά από 5 έως 14 ετών, ενώ σχεδόν το 95% των θανάτων είναι παιδιά κάτω των 15 ετών.

Ο Μαρκ Ποντσίν, συντονιστής επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ιμπ της Υεμένης, είχε δηλώσει το 2017:

«Η διφθερίτιδα έχει εξαλειφθεί από τις περισσότερες χώρες μετά από εκστρατείες συστηματικού εμβολιασμού των παιδιών και πλέον είναι μια ξεχασμένη ασθένεια. Ακόμη και στην Υεμένη, το τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας καταγράφηκε το 1992 και η τελευταία επιδημία το 1982. Ωστόσο, το σύστημα υγείας της Υεμένης έχει γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου και του αποκλεισμού, που προκαλεί ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων, μεταξύ άλλων ειδών, οι υποδομές υγείας είναι υπό διάλυση» είχε δηλώσει.

Tο τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας στην Eλλάδα, πάντως, παρουσιάστηκε το 1970 και επανεμφανίστηκε σήμερα με τον θάνατο οκτάχρονου παιδιού που δεν είχε εμβολιαστεί κατά της ασθένειας.

Μένει ίσως να αποδειχθεί, εάν το 8χρονο παιδί που έχασε τη ζωή του από τη νόσο, δεν είχε εμβολιαστεί στο Ίδρυμα που το φιλοξενούσε μέχρι την ηλικία των 5 ετών, εξαιτίας του γεγονότος ότι και η χώρα μας εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης και η οποία είχε επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών, ή εάν ο μη εμβολιασμός του οφείλεται σε παράλειψη.

Το γεγονός ότι υπήρξε εξάλειψη των κρουσμάτων διφθερίτιδας τα τελευταία χρόνια, έχει ως συνέπεια σημαντικό έλλειμμα γνώσεων σχετικά με τη θεραπεία της. Αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους υγείας τον εντοπισμό, την απομόνωση και τη θεραπεία των κρουσμάτων έγκαιρα και σωστά.

Δείτε τη συνέχεια στο iatropedia.gr

 

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα