Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Αλεξανδρούπολη μιλώντας τον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα Τηλεόραση εκτίμησε ότι «αυτή η πολιτική του κατευνασμού είναι πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει. Διπλά να αποτύχει: και σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και σε ό,τι αφορά το προσφυγικό». Ζήτησε ακόμα την σύγκληση του συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών για να ενημερωθούν προκειμένου ο πρωθυπουργός να ζητήσει την συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων γι’ αυτό το σοβαρό θέμα.
Ακόμα στηλίτευσε την «αδράνεια» της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως εδώ και πέντε μήνες δεν έχει επιμείνει στο θέμα ενεργοποίησης αλλά και επέκτασης των κυρώσεων (που κέρδισε η προηγούμενη κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) στην Τουρκία για τις «παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ» αλλά «και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» και επεσήμανε ότι «δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εκείνες διεργασίες προκειμένου να αποτραπεί αυτή η στρατηγική της κλιμάκωσης της έντασης».
Ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι ενώ επί δικής του κυβέρνησης η Ελλάδα ανέπτυσσε στρατηγική ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής «περάσαμε στο δόγμα της αδράνειας και στο δόγμα του κατευνασμού των γειτόνων μας. Κατευνασμού, γιατί; Γιατί έχουνε την αίσθηση ότι εάν σταματήσουμε να θέτουμε εμείς, φραστικά, την καταδίκη μας γι’ αυτές τις ενέργειες, αν σταματήσουμε εμείς να ενεργούμε προκειμένου να δημιουργήσουμε συμμαχίες, αν δεν τους ενοχλούμε με δυο λόγια, θα είναι πιο διαλλακτικοί στο προσφυγικό και δεν θα φέρνουν περισσότερες ροές», είπε.
Χαρακτήρισε ακόμα «ανυπόστατη» την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και εκτίμησε πως «η Τουρκία δεν θα σταματήσει να έχει αυτή τη στρατηγική». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η χώρα θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.
«Θα πρέπει, όμως, να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους και κυρίως θα πρέπει να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, διότι θεωρεί ότι ένα νησί όπως η Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο δηλαδή νησί, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεν έχει δικαίωμα σε ΑΟΖ. Αυτό είναι πρωτοφανές», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Με αφορμή τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για «απεμπλοκή» από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και έντασης, το αν η χώρα μας μπορεί να εγγυηθεί ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι κρίσιμο ζήτημα. Και είναι κρίσιμο ζήτημα επειδή βιώνουμε μια περίοδο έντασης και αποσταθεροποίησης με τους ανατολικούς γείτονές μας, με την Τουρκία. Και όχι μόνο. Διότι βλέπουμε να έχει μία κλιμάκωση της έντασης και στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, να έχουμε αυτή την απερίγραπτη μονομερή συμφωνία με τη Λιβύη που παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να έχουμε σήμερα είναι αποσταθεροποίηση και με τους βόρειους γείτονές μας».
Τέλος διερωτήθηκε: «αν στην περίοδο της δικής μου διακυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε αυτό το γεγονός που είχαμε προχθές, δηλαδή τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η οποία αμφισβητεί, παρανόμως αλλά αμφισβητεί, καίρια κυριαρχικά δικαιώματα, ξέρετε τι θα είχε γίνει σε αυτή τη χώρα;». Και σημείωσε λέγοντας: «Εδώ υποστήκαμε όλη αυτή την κριτική όταν δώσαμε ανάσα και αναπνοή στη χώρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών».