Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

“Βράζει” η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για το άτμισμα!

άτμισμα
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποιον να λέει πως το άτμισμα είναι ασφαλέστερο από τα συμβατικά τσιγάρα.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική απάντηση: «Πιο ασφαλές δεν σημαίνει ασφαλές»!
“Πρόωρες και ανεύθυνες” τέτοιου τύπου δηλώσεις τονίζει ακόμη ΕΠΕ η οποία υπογραμμίζει που ούτε καν ξέρουμε ακόμα τι μπορεί να προκαλέσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο μακροπρόθεσμα.
Τα περιστατικά θανάτου σε διάφορες περιοχές του κόσμου και όλα όσα λένε οι ειδικοί.

Για προβληματική και παραπλανητική η σύγκριση κάνει λόγο η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, όταν κάποιοι λένε πως οι ηλεκτρονικές συσκευές παροχής νικοτίνης (ατμοποιητές και ηλεκτρονικά τσιγάρα για άτμισμα) είναι ασφαλέστερες από τα συμβατικά τσιγάρα.

«Πιο ασφαλές δεν σημαίνει ασφαλές», τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Ούτε… ξέρουμε τι μπορεί να προκαλεί το άτμισμα

Υπογράμμισαν ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος είναι βασικά άγνωστες- χρειάστηκαν δεκαετίες προκειμένου να διαπιστωθούν οι θανατηφόρες επιπτώσεις του καπνίσματος- αφού οι ηλεκτρονικές συσκευές παροχής νικοτίνης (electronic nicotine delivery systems, eNDS) έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου μία δεκαετία. Όπως ανέφεραν η απήχηση που “απολαμβάνει” το άτμισμα έχει επεκταθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο βασιζόμενη στην παραδοχή πως οι eNDS είναι ασφαλέστερες από τα συμβατικά τσιγάρα.

Σ΄ αυτό σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας-Φυματολογίας ΕΚΠΑ, Μπούρο Δημοσθένη, συμβάλλουν και απόψεις επιστημόνων, κάτι που ο ίδιος θεωρεί απαράδεκτο.

«Η δήλωση πως το άτμισμα είναι ασφαλές είναι πρόωρη και ανεύθυνη. Είναι πλέον σαφές πως το άτμισμα μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρα οξεία πνευμονική βλάβη, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν είναι ασφαλές», ανέφερε ο κ. Μπούρος

Στις ΗΠΑ έως 20 Νοεμβρίου 2019 είχαν δηλωθεί 2.290 περιστατικά οξείας πνευμονικής βλάβης και 47 θάνατοι. Η επιπλοκή αυτή είναι επικίνδυνη, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (95%) χρειάστηκε νοσηλεία. Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν νεαρά άτομα, κάτω των 35 ετών (77%).

Οι αριθμοί και το… καμπανάκι για το άτμισμα!

Ο κ. Μπούρος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προτείνοντας εντατικοποίηση των προγραμμάτων ενημέρωσης, ιδιαίτερα στους νέους, καθώς όπως είπε η διαφήμιση των ηλεκτρονικών συσκευών παροχής νικοτίνης είναι επιθετική ιδιαίτερα στους εφήβους. Στις ΗΠΑ το 2017 το 11% των μαθητών ηλικίας 17-18 ετών ανέφεραν πως άτμισαν τον τελευταίο μήνα, το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 20,9% το 2018 και στο 25.4% το 2019. Η αγορά ηλεκτρονικών συσκευών παροχής νικοτίνης είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα με τζίρο στις ΗΠΑ που έφτασε τα 11,3 δισ. δολάρια το 2018.

άτμισμα

Σε Ευρώπη και Αμερική απαγορεύεται στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και τον FDA, θεωρεί ότι το άτμισμα είναι μία άλλη μορφή καπνίσματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία και εθισμό.

Δεν αποτελεί τεκμηριωμένη μέθοδο διακοπής καπνίσματος. Αντίθετα υπονομεύει την διακοπή καπνίσματος, αλλά και την αποχή από το κάπνισμα, προσελκύοντες νεαρά άτομα με ελλιπή ενημέρωση. Το εκπνεόμενο νέφος περιέχει πολλές επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να έχουν συνέπειες σε άτομα που τις εισπνέουν παθητικά και είναι ευαίσθητα. Περίπου 40 χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα διαλύματα νικοτίνης.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις