Την ώρα που οι πολέμιοι των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb) πανηγύριζαν για την απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο του Ναυπλίου, σύμφωνα με την οποία απαγόρευε την μίσθωση διαμερίσματος διότι διαφωνούσαν οι υπόλοιποι ένοικοι, ήρθε άλλη απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να ανατρέψει την κατάσταση δικαιώνοντας ιδιοκτήτη που παραχωρούσε το διαμέρισμά του σε εταιρία βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μίας διαδρομής που προδικάζεται μακρά, μέχρι την ώρα που το τοπίο στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα ξεκαθαρίσει πλήρως.
Νέα δικαστική απόφαση για τα Airbnb
Χθες απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ήρθε να ανατρέψει την ετυμηγορία δικαστηρίου του Ναυπλίου. Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικία της πλατείας Βικτωρίας, οι οποίοι είχαν στραφεί εναντίον άλλης ιδιοκτήτριας, η οποία εκμεταλλευόταν το ακίνητό της μέσω Airbnb. Το δικαστήριο επέτρεψε στην ιδιοκτήτρια να συνεχίσει τη δραστηριότητά της και να εκμισθώνει το διαμέρισμά της μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Click4more: Δικαστική απόφαση “βόμβα” για ενοικιάσεις διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες μέσω Airbnb
Όπως είναι γνωστό, ακριβώς αντίθετη ήταν η απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου, δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικία του Ναυπλίου, απαγορεύοντας στην ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος Airbnb να συνεχίσει να μισθώνει το ακίνητό της ως τουριστικό κατάλυμα.
Ωστόσο, για την πολυκατοικία της οδού Χέυδεν στην πλατεία Βικτωρίας, το δικηγορικό γραφείο της Δάφνης Μπατσαρά, που κέρδισε την υπόθεση, υποστηρίζει ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών μπήκε για πρώτη φορά στην ουσία του νόμου, που διέπει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, και αναγνώρισε ότι «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι η νέα μορφή αστικής μίσθωσης και δεν θα πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τις κλασικές μισθώσεις». Όπως αναφέρει «για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα αναγνωρίζεται και προστατεύεται δικαστικά το δικαίωμα εκμετάλλευσης διαμερίσματος, μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και μάλιστα υπό την ιδιαίτερη συνθήκη, όπου το ακίνητο είναι διαμέρισμα πολυκατοικίας και υπάγεται στις διατάξεις της οριζόντιας ιδιοκτησίας».
Ειδικότερα αναγνωρίζεται ότι «η οικονομική εκμετάλλευση διαμερίσματος μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών για χρονική διάρκεια μικρότερη του έτους είναι νόμιμη» και ότι τα μισθωμένα με βραχυχρόνιες μισθώσεις διαμερίσματα δεν θεωρούνται τουριστικά καταλύματα.
Η υπόθεση της πολυκατοικίας στην πλατεία Βικτωρίας εκδικάστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο αλλά πριν από λίγες ημέρες, το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση με την οποία απέρριψε την αγωγή, επιτρέποντας στην ιδιοκτήτρια να συνεχίσει να συνεχίζει να εκμισθώνει το διαμέρισμά της επιφάνειας 104 τ.μ. μέσω Airbnb. Οι 12 ιδιοκτήτες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ισχυρίζονταν ότι η πολυκατοικία τους είχε μετατραπεί σε ξενοδοχείο, υπήρχε μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας, συνεχείς οχλήσεις κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, ολονύκτια πάρτι από τους επισκέπτες οι οποίοι άφηναν σκουπίδια όπως χαρτιά και αποτσίγαρα στους κοινόχρηστους χώρους προκαλώντας ακόμα και βλάβες στον ανελκυστήρα.
Click4more: Airbnb: Φόβοι για “τσουνάμι” αγωγών
Χωρίς ανταπόκριση, παρέμειναν εξάλλου, τα δεκάδες τηλεφωνήματα προς την ιδιοκτήτρια για να επιληφθεί των προβλημάτων.
Η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας επικαλέστηκε τον κανονισμό της πολυκατοικίας για να ζητήσει την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ωστόσο, το Πρωτοδικείο Αθηνών με βάση την απόφαση, διαπίστωσε ότι η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Συγκεκριμένα:
- Διαπιστώθηκε ότι υπήρξε μόλις μία όχληση για την πραγματοποίηση πάρτι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα σε ώρες κοινής ησυχίας. Επρόκειτο δηλαδή για ένα μεμονωμένο περιστατικό και κατά την κρίση του Δικαστή, μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ικανά περιστατικά διαρκούς και έντονης όχλησης των συνιδιοκτητών, που θα αποτελούσαν παραβίαση του κανονισμού της πολυκατοικίας.
Δεν αποδείχθηκε ότι οι ξένοι επισκέπτες του Airbnb διαμερίσματος επιβάρυναν και προκάλεσαν βλάβες στον ανελκυστήρα ή στις κλειδαριές της εξώπορτας, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη πολυκατοικία στεγάζονται πολλοί επαγγελματικοί χώροι, με πληθώρα επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η απόφαση απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, με το συλλογισμό ότι ειδικά σε πολυκατοικίες (όπως η επίδικη) που στεγάζονται επαγγελματικοί χώροι (δικηγορικά γραφεία, ιατρεία κλπ), εισέρχεται καθημερινά πλήθος πελατών που κάνουν χρήση του ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδοθεί η όποια βλάβη ή φθορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.