Κόσμος

“Θα τρυπήσουμε μετά την Πρωτοχρονιά ανοιχτά της Κρήτης”, απειλούν οι Τούρκοι

Νέα προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Η Τουρκία θέτει σε εφαρμογή το "μνημόνιο" με τη Λιβύη, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Η Σύνοδος Κορυφής "αποκήρυξε" τη συμφωνία.

Κρίσιμες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να είναι οι επόμενες εβδομάδες. Η ένταση μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας κλιμακώνεται συνεχώς και -μέχρι στιγμής- φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να πέσουν οι τόνοι… άμεσα. Κι αυτό, διότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το “μνημόνιο” με τη Λιβύη, από τις αρχές του 2020, όπως τόνισε και σε δηλώσεις του ο Φατίχ Ντονμέζ.
Μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που περιγράφει το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.
“Το μνημόνιο το οποίο υπογράψαμε με την Λιβύη έγινε νόμος του κράτους μετά την έγκριση του κοινοβουλίου και ευχαριστώ όλα τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους. Να μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα κάνουμε όσα πρέπει. Και η Γενική Γραμματεία Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων θα κάνει εργασίες για την παροχή των οικοπέδων αλλά και η Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αμέσως μετά την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν”, τόνισε ο Ντονμέζ.

“Αποκήρυξε” τη συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής

Την ίδια ώρα, υπάρχει μία πολύ σημαντική εξέλιξη που αναμένεται να φανεί καθοριστική για όσα ακολουθήσουν, καθώς η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης “αποκήρυξε” τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα, επανέφερε το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και στήριξε ομόφωνα και απερίφραστα την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στην ελληνική κυβέρνηση την αποκαλούμενη “ομπρέλα” για τις περαιτέρω ενέργειές της απέναντι στις προκλήσεις και την παραβατικότητα της Άγκυρας.

Click4more: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη! Πάτησε το «κουμπί» ο Χαφτάρ – Έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης

Η σχετική παράγραφος στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου είναι ακριβώς όπως διέρρευσε στο προσχέδιο: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναφέρει τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία από τις 22 Μαρτίου και 20 Ιουνίου κι επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 17ης και 18ης Οκτωβρίου που αφορούν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι συμβατό με το Δίκαιο της Θάλασσας κι έτσι δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομόφωνα επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

«Εκφράσαμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο και στην Ελλάδα», δήλωσε μετά το τέλος του δείπνου των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ σε συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα που υπήρχε για τις ελληνικές θέσεις στις Βρυξέλλες.

Κατά την εισήγησή του στο δείπνο των ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης τούς ενημέρωσε αναλυτικά για τις τουρκικές ενέργειες και για το ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο, τόσο ως προς το περιεχόμενό του, καθώς καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό Κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο δείπνο κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η κυβέρνηση είχε, άλλωστε, εργαστεί μεθοδικά τις τελευταίες ημέρες για να πετύχει το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τη Σύνοδο Κορυφής. Είχε ήδη ζητήσει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα τη ρητή καταδίκη από πλευράς ΕΕ της «συμφωνίας» Λιβύης – Τουρκίας και την αναγνώριση ότι η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, αλλά και τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτοί ήταν και οι άξονες, πάνω στους οποίους κινήθηκε στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός, όπως είχε παρουσιάσει το newsit.gr και αυτοί αποτυπώνονται στην ομόφωνη απόφαση των ηγετών, ήτοι στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα