Σήμερα, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την πρώτη της προβολή της ταινίας “Όσα παίρνει ο άνεμος”, που έγινε στις 15 Δεκεμβρίου του 1939, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου είχαν κατακλύσει τους δρόμους της Ατλάντα για την άφιξη των πρωταγωνιστών.
Η ταινία ακολουθεί την ιστορία της Σκάρλετ Ο’Χάρα, μιας κακομαθημένης κοπέλας, με υπέρμετρο εγωισμό και ισχυρότατη προσωπικότητα, κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα δύσκολης εποχής, του Εμφυλίου και των ακόμη πιο ζοφερών επόμενων χρόνων. Η Σκάρλετ, που από τα πλούτη και τη ξεγνοιασιά των νεανικών της χρόνων στο κτήμα των γονιών της πέρασε στην απόλυτη ένδεια, από το νεανικό έρωτα και την αθωότητα σε έναν τρίτο αποτυχημένο γάμο και στη συνειδητοποίηση ότι το χρήμα κινεί τον κόσμο, αλλά δεν προσφέρει προσωπική ευτυχία. Η ιστορία της θα σημαδευτεί από την εποχή της, την αγριότητα ενός εμφυλίου και τις αξίες του Νότου, αλλά κυρίως από την εμμονή της για τον άντρα της ξαδέλφης της, Μέλανι, και το συναισθηματικό αδιέξοδο που θα της φέρει.
Η απόλυση του Κιούκορ
Ο παραγωγός του Χόλιγουντ Ντέιβιντ Ο.Σέλζνικ θα βάλει μπροστά το σχέδιο για την ταινία από το 1936, όταν θα αποκτήσει τα δικαιώματα του βιβλίου της Μάργκαρετ Μίτσελ κι ενώ ο πανίσχυρος παραγωγός Λούι Μπι Μάγερ το είχε απορρίψει, εκτιμώντας ότι θα είναι μία αποτυχία. Αρχικά την ευθύνη της σκηνοθεσίας την ανέλαβε ο φημισμένος δημιουργός και με εξαιρετική ικανότητα σε ταινίες που επικεντρώνονται πάνω σε γυναικείους χαρακτήρες, Τζορτζ Κιούκορ, αλλά γρήγορα απολύθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Βίκτορ Φλέμινγκ, που είχε στο ενεργητικό του λίγους μήνες πριν το αριστουργηματικό και οσκαρούχο “Ο Μάγος του Οζ”. Επίσης, απολύθηκε και ο διευθυντής φωτογραφίας Λι Γκαρμς, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον μεγάλο Έρνεστ Χάλερ.
Η “σφαγή” των πρωταγωνιστών
Εκεί που έγινε όμως… σφαγή είναι στη διανομή των πρωταγωνιστικών ρόλων, μια ιστορία για την οποία θα μπορούσε να γραφτούν βιβλία. Η νεοσύστατη εταιρία του Σέλζνικ (Selznick International) δεν είχε στη διάθεσή της αστέρες του Χόλιγουντ και γι’ αυτό δανειζόταν ηθοποιούς από άλλες εταιρίες. Για το ρόλο του Ρετ Μπάτλερ είχε επιλεγεί ο μεγάλος σταρ της εποχής Κλαρκ Γκέιμπλ, ο οποίος όμως ανήκε στη Metro Goldwyn Mayer. Ο Σέλζνικ που είχε πεθερό τον Μάγερ δεν ήθελε να ζητήσει καμία βοήθεια από τον ισχυρό άντρα της Metro και απευθύνθηκε στον Γκάρι Κούπερ, που απέρριψε την προσφορά, υποστηρίζοντας ότι θα «ήταν η μεγαλύτερη πατάτα στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου». Ο Τζακ Γουόρνερ παραχώρησε τους Έρολ Φλιν, Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και Μπέτι Ντέιβις, ζητώντας ως αντάλλαγμα τα δικαιώματα της διανομής της ταινίας στις ΗΠΑ. Ο Σέλζνικ θεωρούσε τον Έρολ Φλιν ακατάλληλο για το ρόλο του Μπάτλερ και έτσι αναγκαστικά προχώρησε στη λύση του Γκέιμπλ, παραχωρώντας το 50% των κερδών της ταινίας στον Μάγερ.
Για το ρόλο της Σκάρλετ λέγεται ότι πέρασαν από ακρόαση πάνω από 1.400 ηθοποιοί (ανάμεσά τους Τζιν Άρθουρ, Κάθριν Χέπμπορν, Τζόαν Κρόφορντ, Τζόαν Φοντέιν, Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Λάνα Τάρνερ, Κάρολ Λομπάρντ, Σούζαν Χέιχουορντ). Η Μπέτι Ντέιβις ήταν το φαβορί, αλλά τελικά ο ρόλος πήγε στην Βίβιαν Λι, που ζήτησε να περάσει οντισιόν και έπεισε τον Σέλζνικ. Οι αρχικές αμφιβολίες του Σέλζνικ για τη Βρετανίδα ηθοποιό ξεπεράστηκαν όταν η Λι διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από το ρόλο της.
Ακόμη και για το ρόλο της Μέλανι υπάρχει αρκετό παρασκήνιο, καθώς υπήρξαν πολλές ενδιαφερόμενες, έγιναν επαφές με ηθοποιούς μεγάλης εμβέλειας αλλά τελικά μια καραμπόλα θα δώσει το ρόλο στην Ολίβια Ντε Χάβιλαντ. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στις ηθοποιούς που πέρασαν από οντισιόν για το ρόλο της Σκάρλετ ήταν και η Τζόαν Φοντέιν, αδελφή της Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, με την οποία είχαν κάκιστες σχέσεις. Έτσι όταν πρότειναν στη Φοντέιν να πάρει το ρόλο της Μέλανι, εκείνη απάντησε απαξιωτικά ότι αυτός είναι για την αδελφή της… Έτσι κι έγινε.
Οι καβγάδες και η ανάσα του Κλαρκ
Ωστόσο και στα γυρίσματα δεν ήταν λίγα τα ευτράπελα, ενώ οι καβγάδες ήταν καθημερινοί. Αφού είχε απολυθεί ο Κιούκορ, γιατί για τον Σέλζνικ δεν μπορούσε να αποδώσει τις ερωτικές σκηνές λόγω της ομοφυλοφιλίας του, ο διάδοχός του, Φλέμινγκ, αποδείχθηκε πολύ σκληρός για την ευμετάβλητη ψυχολογία της Βίβιαν Λι. Όταν αυτή ζήταγε οδηγίες για ορισμένες σκηνές εκείνος της απαντούσε «κάνε ό,τι σου ‘ρθει στο κεφάλι», ενώ δημιουργήθηκε σοβαρό επεισόδιο και αντάλλαξαν βαριές κουβέντες όταν αυτή του ζήτησε διευκρινίσεις για το σενάριο. Λέγεται μάλιστα ότι η Βίβιαν Λι, συναντούσε κρυφά τον Κιούκορ για να τη συμβουλεύει. Άσχημη ήταν η σχέση της και με τον Γκέιμπλ, ενώ μετά από χρόνια είχε δηλώσει ότι σιχαινόταν να τον φιλάει, καθώς είχε δύσοσμη ανάσα, εξαιτίας ενός χαλασμένου δοντιού και επειδή κάπνιζε μανιωδώς.