Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Βασανιστήρια πίσω από τις κλειστές πόρτες σε βάρος χορευτών

Βασανιστήρια πίσω από τις κλειστές πόρτες σε βάρος χορευτών

Η Ακαδημία μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιένης είναι μια από τις σημαντικότερες σχολές μπαλέτου της Ευρώπης. Όμως, όπως αποδεικνύεται έχει πολλές μαύρες σελίδες στην ιστορία της λειτουργίας της ειδικά σε ότι αφορά την συμπεριφορά απέναντι στους σπουδαστές της.

Από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα οι καταγγελίες για το πως συμπεριφέρονται στους σπουδαστές οι καθηγητές της ακαδημίας έχουν προκαλέσει σοκ. Δεν είναι μόνο ότι τους ελέγχουν διαρκώς το βάρος τους, το οποίο είναι θεμιτό για έναν χορευτή, αλλά όπως αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύει το BBC, τους ενθαρρύνουν να καπνίζουν – πιθανότατα για να τους κόβεται η όρεξη.

Το σκάνδαλο έγινε πρωτοσέλιδο τον Απρίλιο όταν η αυστριακή εφημερίδα Falter δημοσίευσε μια έρευνα, η οποία υποστήριζε ότι κάποιοι νεαροί χορευτές ήταν σωματικά καταβεβλημένοι και είχαν γρατζουνιές, ενώ άλλοι δέχονταν υποτιμητικά σχόλια για το σώμα τους. Ειδική επιτροπή ερευνά τις καταγγελίες ότι η ακαδημία έθετε σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών της.

Η έρευνα που δημοσιεύει το BBC υποστηρίζει επίσης ότι οι νεαροί χορευτές εκτίθεντο σε μια σκληρή ρουτίνα προπόνησης, εκπαίδευσης και παραστάσεων. Η επικεφαλής της Επιτροπής Σουζάν Ρέιντλ-Κράουσκοπφ δήλωσε ότι οι δάσκαλοι τους φώναζαν με το μικρό τους όνομα και με το…νούμερο των ρούχων τους.

“Είναι σαφές ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν προστατεύονται επαρκώς από τις διακρίσεις, την παραμέληση και τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία τους”, αναφέρει η έκθεση. Προσθέτει ακόμη ότι ο φόρτος από την εκγύμναση των χορευτών ήταν ανεξέλεγκτος και “έθετε σε κίνδυνο την φυσική τους κατάσταση”.

Απαντώντας η Κρατική Όπερα της Βιένης διευκρίνισε ότι έχει ήδη μειώσει τον αριθμό των παραστάσεων των μαθητών και ότι θα μελετήσει την έκθεση προτού δώσει την πλήρη απάντησή της.
Η ακαδημία, η οποία συστάθηκε το 1771, είναι μια από τις σημαντικότερες σχολές μπαλέτου της Ευρώπης. Πολλοί από τους αποφοίτους της ανήκουν σήμερα σε οργανισμούς όπως το London’s Royal ballet και το New York’s American Ballet Theatre. Ο υπουργός Πολιτισμού της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ζήτησε την επείγουσα λήψη μέτρων για την επίλυση του ζητήματος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις