Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται μερικές ημέρες μετά την ανάληψη από την Κροατία της εκ περιτροπής προεδρίας μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλείται να διαχειριστεί τη μετά Brexit εποχή.
Ο πρώτος γύρος έδειξε τη δυναμική άνοδο της σκληρής δεξιάς σε μια χώρα που υφίσταται την πίεση των μεταναστών στα σύνορά της και είναι αντιμέτωπη όπως και οι γείτονές της στα Βαλκάνια με μια μαζική έξοδο των κατοίκων της καθώς και με μια ενδημική διαφθορά.
Τα 3,8 εκατομμύρια των ψηφοφόρων καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δύο οραμάτων για τη χώρα αυτή που βρέχεται από την Αδριατική: την “αυθεντική Κροατία” που η απερχόμενη συντηρητική πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβις, 51 ετών, δηλώνει ότι εκπροσωπεί και την “κανονική Κροατία” που υπόσχεται ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Μιλάνοβιτς.
Δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Τετάρτη η εφημερίδα 24Sata προέβλεψε μάχη στήθος με στήθος, δίνοντας στον Μιλάνοβιτς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) προβάδισμα με ποσοστό κοντά στο 40%. Ποσοστό 21% των ψηφοφόρων παρέμενε αναποφάσιστο.
Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών HDZ προηγείται σε δημοτικότητα έναντι του SDP.
Ο Μιλάνοβιτς απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο στις 22 Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας 29,55%, ενώ η Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς έλαβε 26,65%.
Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι είχαν δύο τηλεοπτικές μονομαχίες μεταξύ των δύο γύρων, τη Δευτέρα και την Πέμπτη.
Οι κάλπες κλείνουν στις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) και οι προβλέψεις με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου από την κάλπη αναμένονται λίγα λεπτά αργότερα.
Ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός στην Κροατία, αλλά μια νίκη θα στείλει ισχυρό μήνυμα υπέρ του HDZ ή του SDP – των μεγαλύτερων κομμάτων που κυριαρχούν στην κροατική πολιτική σκηνή– ενόψει των βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο του 2020.