Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση εστίασης στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κοπεί συγκεκριμένος αριθμός αποδείξεων και διετάχθη η σφράγιση της επιχείρησης την Κυριακή και τη Δευτέρα, παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων.
Ήταν η πρώτη φορά που βεβαιώθηκε φορολογική παράβαση στη συγκεκριμένη επιχείρηση που χθες λειτούργησε κανονικά. Σε άλλες περιπτώσεις, επιβλήθηκαν σε τοπικές επιχειρήσεις εστίασης χρηματικά πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.
«Είχαμε καθιερωμένους ελέγχους από ροδίτικα κυρίως συνεργεία κατά τη διάρκεια των εορτών. Οι ελεγκτές ήταν φιλικοί και δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα», δήλωσε στην εφημερίδα “Δημοκρατική”, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου “Η Πρωτοπορία”, Γιάννης Κλούβας.
Το λουκέτο στο εστιατόριο, ήταν η πρώτη “τοπική επιτυχία” της ΑΑΔΕ για το 2020. Από τις περιπτώσεις που προκάλεσαν αίσθηση το 2019, το 10ήμερο λουκέτο που επιβλήθηκε σε εστιατόριο στη Ρόδο το καλοκαίρι, καθώς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αρμόδιας Αρχής, είχε διαπραχθεί για δεύτερη φορά ίδια φορολογική παράβαση.
Επίσης, τον Αύγουστο του 2019 σε πριβέ κλαμπ γνωριμιών στη Ρόδο απεδείχθη ότι δεν είχαν εκδοθεί 200 αποδείξεις των 80 ευρώ ανά άτομο, ήτοι είχαν αποκρυβεί συνολικά 16.000 ευρώ.
Επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για δύο ημέρες, ενώ, καθώς ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές, διαπιστώθηκαν και καταλογίστηκαν και αστυνομικές παραβάσεις.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι, αν καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο κ.λπ. δεν κόψουν απόδειξη για έναν καφέ αξίας 2 ευρώ και ένα κατάστημα δεν κόψει 20 αποδείξεις για πωλήσεις αγαθών αξίας 2.000 ευρώ, και στους δύο επιχειρηματίες θα επιβληθεί πρόστιμο ύψους 250 ευρώ, αν τηρούν απλογραφικά βιβλία (τα παλαιά Β’ κατηγορίας).
Το ύψος των προστίμων καθορίζεται πλέον για τις παραβάσεις που εντοπίζονται ανά φορολογικό έλεγχο και όχι ανά παράβαση. Στο πλαίσιο αυτό, είτε μια απόδειξη που δεν κόπηκε διαπιστώσουν οι ελεγκτές είτε 50, το πρόστιμο θα είναι το ίδιο.
Τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν κόψει αποδείξεις γίνονται στόχος των ελεγκτών, κάτι που σημαίνει ότι ελέγχονται συχνότερα και ο κίνδυνος υποτροπής είναι μεγάλος.
Πηγή: dimokratiki.gr