Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Παραμένει “Σφίγγα” ο Μητσοτάκης

Μαξίμου
Φωτογραφία αρχείου InTime

Συνεχίζονται τα σενάρια για το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε χθεσινές δηλώσεις της, η Φώφη Γεννηματά “έδειξε” τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τα δύο δεδομένα στην επιλογή του Πρωθυπουργού.

Με τις φήμες να θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο πιο… κοντά στην Ηρώδου Αττικού, αλλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του και να φέρεται να μην έχει αποκαλύψει ούτε σε στενούς του συνεργάτες τις σκέψεις του που δηλώνει ότι θα ανακοινώσει δημοσίως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου – δηλαδή στις 22 Ιανουαρίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μια αποστροφή της Φώφης Γεννηματά στη χθεσινή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο ΚΙΝΑΛ.
«Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας να δείξει ότι κάτι αρχίζει ν’ αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σ’ αυτές τις λογικές. Ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά, προσθέτοντας με νόημα πως «αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με τη συνταγματική αναθεώρηση και να εκλέξει ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε θα μας βρει απέναντι. Και σ’ αυτή την περίπτωση, θα έχουμε τη δική μας πρόταση προσώπου με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα», κατέληξε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Πώς… ερμηνεύεται η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι πρακτικά η κυρία Γεννηματά με τη δήλωσή της «φωτογραφίζει» τον κ. Βενιζέλο ως τον επικρατέστερο υποψήφιο, καθώς διατέλεσε κορυφαίος υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στα χρόνια της κρίσης, αλλά και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ κράτησε τη «σημαία» της αντιπολίτευσης ψηλά στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ άλλους, πιθανόν εννοεί η κυρία Γεννηματά και την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία, ως υπουργός Παιδείας, πέτυχε να ψηφιστεί ο περίφημος νόμος της για τα πανεπιστήμια από 250 βουλευτές, ενώ διαρκώς έκτοτε δίνει το παρών στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα με το «Δίκτυο».
Αντιθέτως, η τοποθέτηση Γεννηματά αφήνει εκτός του κάδρου τη Μαρία Δαμανάκη, η οποία, μετά τη θητεία της στην Κομισιόν ως Επίτροπος Αλιείας, παρέμεινε εκτός πολιτικής κι εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα και δη στο εξωτερικό. Αλλά και τους Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, τους οποίους αρχικά είχε κατονομάσει – μαζί με τον κ. Βενιζέλο – όταν αναφέρθηκε σε υποψηφίους ΠτΔ από την Κεντροαριστερά και οι οποίοι φαίνεται πως για διαφορετικούς λόγους καθένας δεν αποτελούν επιλογές του κ. Μητσοτάκη.

Τα δεδομένα

Πάντως, όπως, ήδη, έχει γράψει το newsit.gr, οι εκτιμήσεις στους… παροικούντες το Μαξίμου συγκλίνουν σε δύο δεδομένα: πρώτον, σε μια καθαρά πολιτική υποψηφιότητα. Δεύτερον, στο κλείσιμο του κεφαλαίου «Προκόπης Παυλόπουλος», αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν εξετάζει πλέον καν το ενδεχόμενο να προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου. Επιδιώκοντας, δε, τη συναίνεση και με δεδομένη τη στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο δεν θα ψηφίσει πρόσωπο που προέρχεται από τη ΝΔ, όπως δήλωσε η κυρία Γεννηματά, το σενάριο Βενιζέλου κερδίζει πόντους.
Σε διαφορετική περίπτωση, εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να εκλέξει ΠτΔ με τις 158 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, θα προτείνει μια κομματική υποψηφιότητα. Ένα πρόσωπο, δηλαδή, που προέρχεται από τη ΝΔ, όπως π.χ. ο Κώστας Καραμανλής.
Εκτός κι αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να κάνει την έκπληξη, πράγμα που συνηθίζει, όπως λένε συνεργάτες και συνομιλητές του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις