Το σενάριο να γίνουν διπλές εκλογές μπαίνει και πάλι επί τάπητος, καθώς ο εκλογικός νόμος που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση στην Βουλή δεν πρόκειται να πάρει τις ψήφους που χρειάζεται για να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή της απλής αναλογικής, ενώ την ίδια στιγμή και η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, καθώς διαφωνεί με το μπόνους των 50 εδρών που θέλει να επαναφέρει η Νέα Δημοκρατία.
Click4more Πώς ο εκλογικός νόμος κρατά στο… τραπέζι τις πρόωρες εκλογές – Στο “μυαλό” του Μητσοτάκη
Στην Κουμουνδούρου, περιμένουν να δουν αν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα εμφανιστεί στην αρμόδια επιτροπή με νέα πρόταση για το μπόνους των 50 εδρών, προκειμένου να δελεάσει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ώστε να την κάνει να αλλάξει άποψη. Ακόμα, όμως, και αν το Κίνημα Αλλαγής δώσει τελικά την ψήφο του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που χρειάζεται, για να ισχύσει ο νέος νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Έτσι, όλα δείχνουν ότι όταν, πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει σε εκλογές, θα αναγκαστεί να στήσει δύο φορές κάλπες, καθώς με την απλή αναλογική αποκλείεται να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό, είναι που δημιουργεί προσδοκίες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -όπως λένε- “ανοίγει το παιχνίδι για άλλου είδους εξελίξεις”.
Τα σενάρια για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στο μεταξύ, μέρα με τη μέρα “φουντώνουν” τα σενάρια γύρω από το πρόσωπο το Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Φώφη Γεννηματά με τις αναφορές που έκανε στο πρόσωπο του προέδρου, πυροδότησε τα σενάρια για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρθρογράφησε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” σχετικά με τα εθνικά θέματα και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Click4more Βενιζέλος ο εκλεκτός για ΠτΔ; Ντόμινο εξελίξεων και άγριο παρασκήνιο!
Την ίδια ώρα, άρχισε να κυκλοφορεί το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, αλλά και της προέδρου του ΣτΕ, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Όπως ισχυρίζονται όσοι ξέρουν, οι δύο αυτές επιλογές θα έφερναν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο μεν πρώτος έχει ακόμα στενή σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η δεύτερη χαίρει εκτίμησης στην Κουμουνδούρου.
Σήμερα, πάντως, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, αλλά και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων, θα επισημάνει τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα και θα ζητήσει από τους κομματικούς και τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας να συμβάλουν με αποφασιστικό τρόπο στην ανάπτυξη μαχητικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Να σημειωθεί πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να κρατά ψηλά το θέμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε σχόλιο του πως “η διάψευση, στην οποία προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των δημοσιευμάτων ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που είχαν στηριχτεί σε διαρροές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν για την μείωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνει με εξαιρετικά δυσάρεστο τρόπο την πανθομολογούμενη πλέον εκτίμηση ότι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν ένα φιάσκο”.
Επισημαίνει, πως το ίδιο συμπέρασμα επιβεβαιώνει, και “η προσπάθεια του Γραφείου Πρωθυπουργού να εξαφανίσει από τη μετάφραση των δηλώσεων Μητσοτάκη, τη φράση για στήριξη στην εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού, ενώ ο Πρέσβης του Ιράν πραγματοποιούσε διάβημα διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα”.
“Δυστυχώς αναδεικνύεται η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. χειρίζεται σημαντικά θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή”, σχολιάζουν ακόμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσθέτουν ότι “είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο βασικός προσανατολισμός της συνίσταται στο δόγμα “όχι ουσία, μόνο επικοινωνία”. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα έπρεπε να γνωρίζει πως, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε “φούσκες” και κατασκευασμένα δημοσιεύματα”.