Εντός του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιφυλάχθηκε ωστόσο να δώσει ακριβή ημερομηνία ή πληροφορίες σχετικά με τους συμμετέχοντες. Χαιρέτισε δε την κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη ως «βάση» για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης.
«Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός για την ερχόμενη Κυριακή, αλλά σήμερα δεν μπορώ να κάνω επίσημη ανακοίνωση γι’ αυτό», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τουρκικά δημοσιεύματα που θέλουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να μεταβαίνει στο Βερολίνο για την Διάσκεψη στις 19 Ιανουαρίου.
«Έχω δει τις αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά είπα αυτό που μπορώ να πω εδώ σήμερα», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι η προετοιμασία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά «σε κάθε περίπτωση η Διάσκεψη για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου στο Βερολίνο». Γι’ αυτόν τον σκοπό, τόσο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες σειρά επαφών με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση. Όλη η προσπάθεια, διευκρίνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και έχει ως στόχο την στήριξη των προσπαθειών του ειδικού απεσταλμένου του για τη Λιβύη, του Γκασάν Σαλαμέ.
Ο κ. Ζάιμπερτ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα λάβει μέρος στην Διάσκεψη ή όχι.
Η Καγκελάριος, πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός που αποφασίστηκε στην Λιβύη ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι φυσικά μια βάση – εφόσον η εκεχειρία διαρκέσει -, διευκρίνισε, η οποία καθιστά εφικτή μια τέτοια Διάσκεψη. «Στην συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Πούτιν και Ερντογάν ελήφθη μια καλή απόφαση, δηλαδή η ανακοίνωση της εκεχειρίας στη Λιβύη για τις 12 Ιανουαρίου. Τώρα τέθηκε σε ισχύ. Το καλωσορίζουμε και διεξάγουμε συνομιλίες στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για εκεχειρία και εμπάργκο όπλων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην Διάσκεψη του Βερολίνου, δηλαδή για τις προϋποθέσεις οι οποίες θα καθιστούσαν εφικτό – υπό την αιγίδα του ΟΗΕ – να κάνουμε τα επόμενα βήματα προς μια πολιτική λύση», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Ντι Μάιο: Να σταματήσει κάθε εξωτερική παρέμβαση στη Λιβύη, αλλά βάζει στο “τραπέζι” την Τουρκία
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε σήμερα στην Τυνησία με τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σάγιεντ, με τον οποίο συζήτησε, κατά κύριο λόγο, τις εξελίξεις στην Λιβύη.
«Θεωρούμε σημαντικό να πάρουν μέρος η Τυνησία και οι γειτονικές της χώρες στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Δεν μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική και μόνιμη λύση στη Λιβύη χωρίς την συμμετοχή των γειτονικών χωρών, όπως είναι επίσης η Αλγερία και το Μαρόκο. Πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί υπέρ μιας νέας προσέγγισης, η οποία να φέρει όλους στο τραπέζι του διαλόγου», τόνισε ο Ντι Μάιο.
«Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγεται “μέσω πληρεξουσίων”. Πρέπει να σταματήσουμε κάθε εξωτερική παρέμβαση. Πρέπει να σταματήσει επίσης η πώληση όπλων και να υπερισχύσει η διπλωματική οδός», πρόσθεσε για τη Λιβύη ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Παράλληλα, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, ο Ντι Μάιο είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία τονίσθηκε η βούληση για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης και την ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας Ιταλίας, Τουρκίας και Ρωσίας.
Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, τέλος, συμφώνησαν στην ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης του Βερολίνου και για να μην αποδειχθεί πρόσκαιρη η κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη.