Σύμφωνα με πηγές του ΚΙΝΑΛ, η κ. Ράικου μίλησε για εκβιασμούς που δέχθηκε η ίδια από τον κ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis, χωρίς να υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία αλλά και για το “συμβόλαιο εξόντωσής” της που πυροδότησε η άρνησή της να συμμορφωθεί με τα σχέδια του “Ρασπούτιν”.
Μάλιστα, η κ. Ελένη Ράικου αποκάλυψε στην κατάθεσή της ότι “ο Παπαγγελόπουλος αυτοαποκαλούνταν Ρασπούτιν από το 2005 (!) και όσο ήταν υπουργός έστηνε δημοσιεύματα εναντίον αθώων ανθρώπων”.
“Από το 2005 που ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσαμε αποκαλούσε τον εαυτό του ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος Ρασπούτιν. Από τότε θυμάμαι να το λέει”, ανέφερε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Ρουκέτες” Ράικου για Παπαγγελόπουλο
“Τότε κάλεσα κάποιους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ και τους ενημέρωσα για τον Ρασπούτιν εννοώντας φυσικά τον Παπαγγελόπουλο. Εκείνοι για να μην γράψουν το όνομά μου είπαν ότι τα είπαν οι κύκλοι Ράικου. Εγώ τα είχα πει. Τον Παπαγγελόπουλο εγώ έτσι τον καταχώρησα. Ως σκευωρό την ενεργούς πολιτικής”, συνεχίζει η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς.
Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία και μάρτυρες. “Στόχος των συκοφαντικών δημοσιευμάτων ήταν να πλήξουν το κύρος μου αλλά και να ενισχύσουν την αξιοπιστία της κ. Τουλουπάκη. Ότι δήθεν εγώ προστάτευα πολιτικούς ενώ εκείνη έδινε στοιχεία”, αποκαλύπτει η κ. Ελένη Ράικου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Όσο ήταν υπουργός λειτουργούσε παραθεσμικά ο Παπαγγελόπουλος. Παρενέβαινε συνεχώς στο έργο των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς απαιτώντας να ασκηθούν διώξεις εναντίον πολιτικών αν και γνώριζε ότι δεν υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Περιγράφοντας καταστάσεις που παραπέμπουν σε παραδικαστικό κύκλωμα είπε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε και σε άλλες υποθέσεις – εκτός της Novartis – που αφορούσαν συγκεκριμένους επιχειρηματίες”, είπε η κ. Ράικου.
“Τον Ιανουάριο 2017 μας διαβιβάστηκε αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με συνημμένο πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής και την δανειοδότηση σε εκατοντάδες επιχειρηματίες χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην την προχωρήσω και του είπα “δεν γίνεται…”!
Στην ερώτηση δε του βουλευτή Δημήτρη Μαρκόπουλου (ΝΔ) της Προανακριτικής για το αν γνωρίζει άλλους εισαγγελείς που υπέστησαν τις παρεμβάσεις “Ρασπούτιν” απάντησε: “Και ο κ. Αθανασίου οικονομικός εισαγγελέας μου εκμυστηρεύτηκε παρεμβάσεις”.
“Ειλικρινά απορώ πως τον στήριζε η τότε κυβέρνηση. Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στηρίζει η τότε κυβέρνηση, έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους. Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους”, διερωτήθηκε η Ελένη Ράικου.
Ράικου: “Ήθελε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες…”
Μπροστά σε όσα έχει κάνει ο Παπαγγελόπουλος σε αυτήν την επιτροπή θα ακούσετε μόνο το 1% όσων έκανε, υποστήριξε η κ. Ράικου. “Στη Novartis απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες. Ο Παπαγγελοπουλος ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα! Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη. Αυτό αποδεικνύει η ροή των γεγονότων. Όσα ήθελε τα πέτυχε με την Τουλουπάκη. Την είχε άλλωστε έτοιμη για αντικαταστάτριά μου εάν δεν συνεργαζόμουν όπως έγινε. Στόχος μου ήταν να αποκαλύψω σκάνδαλο, να τιμωρηθούν οι ένοχοι”.
Σχετικά με το έγγραφο για εμβάσματα προς τον σύζυγό της από τη Novartis, η κ. Ράικου ανέφερε ότι οι γιατροί έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε δεκάδες έρευνες. “Όπως και ο άνδρας μου, ο οποίος έλαβε 1.020 ευρώ. Αναγνωρίζω μόνο το δεύτερο έμβασμα στις 27/9. Το πρώτο δεν υπάρχει, δεν το ξέρω, δεν το αναγνωρίζω. Και αυτό το έγγραφο είναι δημιούργημα του Παπαγγελόπουλου”.
Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ
“Τον κ. Παπαγγελόπουλο δυστυχώς τον στήριζε το τότε κυβερνητικό κόμμα. Δεν κατήγγειλα τότε τον κ.Παπαγγελόπουλο γιατί δεν είχα θεσμική προστασία. Υπήρχε απόκλιση από τα συνηθισμένα στον Άρειο Πάγο που με έκαναν να νιώθω άβολα. Που να αναφερθώ; Στην κ. Δημητρίου άμα πήγαινα ήξερα τί θα γίνει. Η κ. Δημητρίου ταυτιζόταν με την κυβέρνηση. Γι’ αυτό δεν απολάμβανα τη θεσμική προστασία που χρειαζόμουν”, εξηγεί.
“Ο Παπαγγελόπουλος δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τί να κάνουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Είχε άποψη και ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ήταν υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο. Όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες”.
Η διαδικασία ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής θα συνεχιστεί στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης (15.1.2020).