«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προτρέπουν τα μέρη στη Λιβύη να δεσμευθούν με εποικοδομητικό τρόπο στην κοινή στρατιωτική επιτροπή που αποκαλείται 5+5 για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΑ που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνεδρίασή του για την εξέταση των αποτελεσμάτων της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη, που διεξήχθη προχθές Κυριακή στο Βερολίνο.
Η επιτροπή 5+5, η οποία συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί στη σύνοδο, αναμένεται να συνεδριάσει προσεχώς. Θα την αποτελούν πέντε αξιωματικοί του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και πέντε αξιωματικοί που θα εκπροσωπούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ ας Σάρατζ, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη.
Η επιτροπή θα έχει αποστολή να ορίσει επί του πεδίου τους μηχανισμούς εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα εδραιώσει την αρχική συμφωνία, που τηρείται γενικά από τα δύο μέρη από την 12η Ιανουαρίου.
Τα κράτη μέλη εξέφρασαν στην ανακοίνωσή τους ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου.
Στο τέλος της συνόδου, οι κυριότερες χώρες που συμμετείχαν υποσχέθηκαν να πάψουν να αναμιγνύονται στις λιβυκές υποθέσεις και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011 και παραβιάζεται κατάφωρα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται, σύμφωνα με διπλωμάτες, να αρχίσει να συζητά σχέδιο απόφασης για τη Λιβύη τις προσεχείς ημέρες. Κατά τη συνεδρίαση του ΣΑ, η Ρωσία ιδίως πρότεινε το κείμενο να επικεντρωθεί στα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, χωρίς να αναφέρεται σε αυτό το στάδιο σε οποιονδήποτε μηχανισμό ελέγχου της εφαρμογής της πιθανής συμφωνίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.
Αφότου άρχισε την 4η Απριλίου η έφοδος των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ εναντίον της Τρίπολης, το ΣΑ δεν έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τις διαφωνίες των κρατών-μελών του και να εγκρίνει απόφαση με την οποία θα ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στην πολιτική διαδικασία.
Ο Χαλίφα Χάφταρ υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, ενώ ο Φάγεζ ας Σάρατζ βασίζεται στην υποστήριξη ιδίως της Τουρκίας και του Κατάρ.
Μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έκανε τον απολογισμό της διάσκεψης του Βερολίνου, υπογράμμισε ότι η συνάντηση αυτή δεν ήταν παρά μόνο «η αρχή». «Ελπίζουμε ότι (η στρατιωτική επιτροπή) θα μπορέσει να συνεδριάσει» άμεσα, είπε σε δημοσιογράφους.
«Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος να διανύσουμε. Έχουμε μια εκεχειρία. Μια εκεχειρία που υφίσταται παραβιάσεις, αλλά όχι μεγάλες παραβιάσεις, είναι περιορισμένες μέχρι στιγμής», διευκρίνισε.
Ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα εξέφρασε από την πλευρά του την ελπίδα ότι οι φορείς αντιπροσώπευσης της Αφρικής, που αφήνονται μέχρι τώρα στο περιθώριο κατ’ αυτόν, θα εμπλακούν στη διεθνή διαδικασία.
Πολλές αφρικανικές χώρες διαμαρτυρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες διότι αφέθηκαν στο περιθώριο της λεγόμενης διαδικασίας του Βερολίνου. Το 2019, η Αφρικανική Ένωση ζήτησε ο διεθνής επιτετραμμένος στη Λιβύη να φοράει δύο καπέλα, αυτό του ΟΗΕ και αυτό της ΑΕ, ιδέα όμως που μέχρι σήμερα οι δυτικές χώρες απορρίπτουν.