Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

Τσαβούσογλου καλεί Ρωσία για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ!

Ρωσία - Τουρκία - Κυπριακή ΑΟΖ

Κατά τον Τσαβούσογλου το θέμα συνεργασίας Ρωσίας και Τουρκίας για τους φυσικούς πόρους στα παράλια της Κύπρου συζητήθηκε ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν.

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Ria Novosti από το Νταβός, όπου πραγματοποιείται το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει ότι κατά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να συνεργασθούν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει μόνον τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ.

«Για αυτόν τον λόγο σε σχέση με αυτές τις μονομερείς ενέργειες, είτε αφορούν στην εξόρυξη, είτε στην εκμετάλλευση, είτε στην έρευνα, νομίζω ότι πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία. Επίσης, αυτό είναι το θέμα που συζήτησαν οι πρόεδροι Ερντογάν και Πούτιν και, μελλοντικά, νομίζω ότι εδώ υπάρχει θέση και για συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στο Ria Novosti.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ήταν πολύ “χλιαρή” στην στάση της απέναντι στις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στις 14/2/2018 σε μία ιδιαίτερα λιτή δήλωση, η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έλεγε: “Η Ρωσική Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου”.

Επιπλέον στις 17/7/2019 η Ρωσία καταδίκαζε την λήψη μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας για τις παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Φυσικά, αυτό είναι ζήτημα της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινάμε από το ότι οι πιέσεις μέσω κυρώσεων, αν και, δυστυχώς, συνιστούν ήδη παράγοντα των σημερινών διεθνών σχέσεων, δεν προέρχονται σαφώς από το οπλοστάσιο της διπλωματίας. Και βεβαίως δεν πρέπει να βρίσκονται στην βάση της διεθνούς πολιτικής. Αυτό οδηγεί σε πολύ θλιβερές συνέπειες» δήλωνε η Ζαχάροβα και προσέθετε: «Είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτές είναι μέρος της σημερινής πραγματικότητας, αλλά όταν γίνονται μονομερώς είναι μη νόμιμες. Και φυσικά μια τέτοια πολιτική επιθετικής άσκησης πιέσεων για την επίτευξη ιδίων συμφερόντων δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε»…

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις