Παρασκευή, 29 Νοε.
17oC Αθήνα

Κυβέρνηση: “Βλέπουν”… διόρθωση της γερμανικής στάσης προς την Ελλάδα

Κυβέρνηση: “Βλέπουν”… διόρθωση της γερμανικής στάσης προς την Ελλάδα

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε νέα μηνύματα προς την Τουρκία από το Νταβός και το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και ο υπουργός Άμυνας απαντούσαν με σκληρό τρόπο στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, στην κυβέρνηση βλέπουν «διόρθωση» της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα.

Αφορμή γι’ αυτό αποτέλεσε μια σειρά από γεγονότα, αρχής γενομένης από τη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι «η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις». Επίσης, η νομική υπηρεσία της Bundestag – δηλαδή της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας – γνωμοδότησε ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι αμφίβολο εάν μπορεί να τεθεί σε ισχύ για το λόγο ότι δεν κυρώθηκε από τη λιβυκή Βουλή, αλλά και διότι αντίκειται στο Δίκαιο της Θάλασσας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα των νησιών.

Click4more Μήνυμα Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε Ακάρ: “Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται”!

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε στο Νταβός την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, με την οποία συζήτησε για την κατάσταση στη Λιβύη και τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός έθεσε, μάλιστα, και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων κι επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της «διαδικασίας του Βερολίνου» για τη Λιβύη.

Click4more Μητσοτάκης: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον East Med

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στο άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης κατά τη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Νάιαλ Φέργκιουσον στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι αρκεί μια ματιά στο χάρτη για να κατανοήσει κάποιος ότι πρόκειται για μια εξωφρενική ενέργεια είτε από νομική είτε από γεωγραφική άποψη, αλλά και ότι το μνημόνιο αυτό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Πρόσθεσε δε ότι «σύμμαχος» της Ελλάδας είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ειδικά για τον αγωγό EastMed ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για να πραγματοποιήσουμε το σχέδιο», επαναλαμβάνοντας ότι εάν η Τουρκία σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τότε υπάρχει χώρος και για την ίδια στο project.

Το μεταναστευτικό

Στη σκιά πάντως της παρουσίας Μητσοτάκη στο Νταβός, αλλά και της ψήφισης από τη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου, το μεταναστευτικό παραμένει στο προσκήνιο και μάλιστα με τρόπο πιεστικό για την κυβέρνηση. Ειλημμένη, ωστόσο, είναι η απόφαση να προχωρήσει κανονικά η εφαρμογή του σχεδίου για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν διαφωνίες με τους τοπικούς παράγοντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του αρμόδιου υπουργού, Νότη Μηταράκη, του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και των δημάρχων των νησιών.

Οι διαφωνίες συνίστανται στη δυναμικότητα των κέντρων, αλλά και στο αν θα έχουν αρμοδιότητες ταυτοποίησης και θα κρίνονται σ’ αυτά οι αιτήσεις παροχής ασύλου. Από την κυβέρνηση έγινε, επίσης, γνωστό ότι θα προχωρήσουν και τα αντισταθμιστικά οφέλη για τα νησιά, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το μεταναστευτικό. Τα κονδύλια θα προέλθουν από το ειδικό ταμείο που έχει συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό (περίπου 50 εκατ. ευρώ) κι αφορούν σε έργα υποδομής και στήριξης του τουρισμού. Τέλος, αποφασίστηκε οι συναντήσεις των τοπικών παραγόντων με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να είναι τακτικές και συγκεκριμένα δύο φορές το μήνα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις