Παρασκευή, 29 Νοε.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Μετατρέπουν σε νοσοκομείο… ό,τι βρουν στη Γουχάν!

Κορονοϊός: Μετατρέπουν σε νοσοκομείο… ό,τι βρουν στη Γουχάν!

Άλλα οκτώ κτίρια, ανάμεσά τους κλειστά γήπεδα, εκθεσιακά και αθλητικά κέντρα, θα μετατραπούν σε νοσοκομεία στην πόλη Γουχάν, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε τη φονική του πορεία ο κορονοϊός. Στην ίδια πόλη, άλλωστε, δημιουργήθηκε μέσα σε μερικές μέρες δυο τεράστια νοσοκομεία για να ανταποκριθούν οι αρχές στα κρούσματα της επιδημίας.

Μέσα στην εβδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι οι αρχές της Γουχάν σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε νοσοκομεία άλλες τρεις εγκαταστάσεις. Μόλις ολοκληρωθεί η μετατροπή των 11 κτιρίων σε νοσοκομεία, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα (!), θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10.000 ασθενείς.

Το ειδικά κατασκευασμένο νοσοκομείο στην Γουχάν, προβλεπόμενης δυναμικότητας 1.000 κρεββατιών, άρχισε να δέχεται ασθενείς τη Δευτέρα, ενώ η κατασκευή ενός δεύτερου νοσοκομείου, 1.600 κλινών, προβλέπεται να ολοκληρωθεί επίσης σήμερα.

Click4more Κορονοϊός: Αυτό είναι το προφίλ των θυμάτων – Σε ποιες περιπτώσεις είναι πιο θανατηφόρος

Η Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, κατέγραψε 49 νέους θανάτους την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην πόλη στους 362. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Γουχάν αυξήθηκαν κατά 1.967 την Τρίτη, από 1.242 τη Δευτέρα.

Στην ευρύτερη επαρχία Χουμπέι, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 65 φθάνοντας τους 479 μέχρι και την Τρίτη. Εντοπίστηκαν άλλα 3.156 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην επαρχία στα 16.678.

Αίτηση για το φάρμακο κατά το κορονοϊού

Στο μεταξύ, κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο στην Κίνα έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην περίπτωση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της εταιρίας Gilead Sciences των ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να παράσχει θεραπεία για τον κορονοϊό που έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους και έχει μολύνει χιλιάδες άλλους.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έχει την έδρα του στην πόλη απ’ όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, ανέφερε ότι υπέβαλε αίτηση για ευρεσιτεχνία στη χρήση του Remdesivir, ενός αντιικού φαρμάκου που αναπτύχθηκε από την Gilead, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό.

Click4more Με… το πάσο τους! Ο ΠΟΥ θα δώσει άλλο όνομα στον κορονοϊο

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα, ένας ασθενής με κοροναϊό στις ΗΠΑ εμφάνισε βελτίωση της κατάστασής του αφού πήρε το Remdesivir, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών όπως ο Έμπολα.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

«Ακόμη κι αν η αίτηση του Ινστιτούτου της Γουχάν εγκριθεί, ο ρόλος του είναι πολύ περιορισμένος επειδή η Gilead εξακολουθεί να κατέχει τη βασική πατέντα του φαρμάκου», δήλωσε ο Ζιάο Γιουμπίν, δικηγόρος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με έδρα τη Σανγκάη. «Οποιαδήποτε εκμετάλλευση της πατέντας πρέπει να λάβει έγκριση από την Gilead», είπε.

Η Gilead δεν αποκρίθηκε μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχόλια, όμως την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι εργάζεται με την Κίνα για δοκιμές της χρήσης του Remdesivir σε έναν μικρό αριθμό ασθενών του κοραναϊού.

Η αίτηση υποβλήθηκε από κοινού με το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Ιατρικής της Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Επιστήμονες από τα δύο ινστιτούτα ανέφεραν σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στη Nature’s Cell Research την Τρίτη ότι τόσο το Remdesivir όσο και το Chloroquine, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισης της μαλάριας, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της ασθένειας.

Click4more «Πρόβες κοροναϊού» σε όλη την Ελλάδα με ασκήσεις προσομοίωσης σε «Αττικόν» και Πτολεμαΐδα [pics]

Το ινστιτούτο της Γουχάν ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως η αίτηση για ευρεσιτεχνία κατατέθηκε στις 21 Ιανουαρίου με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Κίνας. Ωστόσο είπε ότι θα παραιτηθεί προσωρινά από τη διεκδίκηση πατέντας αν παρουσιαστεί ευκαιρία για συνεργασία με ξένες φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιδημία.

Κορονοϊός: Όλα όσα ξέρουμε ως τώρα

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός στην Κίνα έφθασε τους 490, ενώ δύο αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς το Χονγκ Κονγκ ύστερα από τον πρώτο θάνατο ασθενούς που καταγράφηκε στην περιοχή και 10 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

Συνολικά, ο κορονοϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε 492 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα έφτασε, χθες, τις 3.887. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πλέον 24.324. Σχεδόν 230 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε 27 άλλες χώρες και περιοχές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.

Στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία, περίπου 3.700 άνθρωποι είναι σε καραντίνα σε κρουαζιερόπλοιο, με 10 εξ αυτών να βρίσκονται θετικοί στον νέο ιό. Την ίδια στιγμή, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εμπόδισαν πάνω από 1.800 επιβάτες και πλήρωμα να αποβιβαστούν από κρουαζιερόπλοιο αφού κάποια μέλη του πληρώματος ανέφεραν ότι είχαν πυρετό και άλλα συμπτώματα.

Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου World Dream θα υποβληθούν σε εξετάσεις και μέχρι τότε δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να αποβιβαστεί χωρίς την άδεια των αρχών του Χονγκ Κονγκ. Οι υγειονομικές υπηρεσίες, πάντως, ανέφεραν ότι το 90% των επιβατών του πλοίου είναι από την περιοχή και δεν υπάρχει κανείς κάτοικος της ηπειρωτικής Κίνας. Τρεις Κινέζοι υπήκοοι που είχαν ταξιδέψει με το πλοίο μεταξύ της 19ης και της 24ης Ιανουαρίου έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν από τον 2019-nCoV.

Απαγορεύσεις και επαναπατρισμοί

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει από αύριο την είσοδο για όλους τους Κινέζους θα αναστείλουν πτήσεις προς και από το Χονγκ Κονγκ ύστερα από αυτή την εβδομάδα. Την ίδια ώρα, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, συνεχίζουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την πόλη Ουχάν.

Στη Σανγκάη, τα σχολεία στη Σανγκάη θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις