Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Λιμενικού: Θα μπει τάξη στις δραστηριότητες των ΜΚΟ

Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Λιμενικού: Θα μπει τάξη στις δραστηριότητες των ΜΚΟ
photo intime

Στην εκδήλωση για την 100 ετών από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος έδωσε το παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας πως “το κράτος δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια. Με αυτή δεν θα παίξει κανείς. Τα θαλάσσια σύνορά μας τώρα φυλάσσονται. Τα νησιά θα αποσυμφορηθούν”.

Ο κ. Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος ξεκίνησε με αναφορά στις λίγες γραμμές του νόμου του 1919 και την «κορυφαία» όπως τη χαρακτήρισε πρωτοβουλία του Ελευθέριου Βενιζέλου για την ίδρυση ανεξάρτητου σώματος για την επίβλεψη των ελληνικών θαλασσών. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η αρχική στελέχωση έγινε με προσωπικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά και πως στη συνέχεια οι άνδρες του Σώματος δικαίωσαν απόλυτα τον ιδρυτικό του στόχο, αρωγοί των νησιωτών μας, πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στην θάλασσα, πρώτοι σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και προστάτες του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του φυσικού του κάλλους.

Ξεχωριστή μνεία έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βαρύ τίμημα που έχει πληρώσει το Λιμενικό Σώμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον Μαρίνο Ζαμπάτη που όπως είπε το 1997 έχασε τη ζωή του σε μάχη με λαθρεμπόρους, στον Δημήτρη Μάλαμα που προδόθηκε από την καρδιά του διασώζοντας ναυαγούς του «Σάμινα» το 2000 αλλά και στον Κυριάκο Παπαδόπουλο που γλίτωσε παραπάνω από 5000 ψυχές στη θάλασσα της Λέσβου και λύγισε νέος άνθρωπος ακόμη από την πίεση και το ανθρώπινο δράμα με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος «Σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρετε στην πατρίδα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε στη συνέχεια πως σήμερα οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος καλούνται να ανταποκριθούν σε μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή «να σώζουν ζωές προσφύγων αλλά και τα προστατεύουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά μας». Και υπογράμμισε πως το 2019 η μεταναστευτική καταιγίδα διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Είχαμε 72.000 αφίξεις, από τις οποίες μόνο το 22% προέρχονταν από τη Συρία ενώ το 40% αφορά Αφγανούς».

Ο πρωθυπουργός έστειλε στη συνέχεια ξεκάθαρο μήνυμα επισημαίνοντας πως «Η πολιτική της κυβέρνηση έχει αλλάξει. Ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων έχει ενταθεί, η διαδικασία ασύλου επιταχύνεται και διαθέτουμε ήδη ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο». Επίσης «ενεργοποιήθηκε η διπλωματική μας δραστηριότητα όχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και προς την Τουρκία». Και τόνισε ότι «παρά τις διαφορές μας σε άλλα ζητήματα προσδοκώ στη συνεργασία της γείτονος για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Υπογράμμισε πως «Το πρόβλημα είναι στην αρχή της αντιμετώπισής του αλλά η στροφή έγινε». Ακόμη με αφορμή τη σημερινή επέτειο και τη συγκυρία των πρόσφατων γεγονότων επεσήμανε ότι «Το κράτος δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια. Με αυτή δεν θα παίξει κανείς. Τα θαλάσσια σύνορά μας τώρα φυλάσσονται. Τα νησιά θα αποσυμφορηθούν σε πρώτη φάση από εκείνους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί καθεστώς προστασίας και οι παράνομοι -όσοι εισέρχονται στη χώρα γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν καθεστώτος προστασίας από την ελληνική νομοθεσία- θα γυρίζουν γρήγορα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης». Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι αυτή η στρατηγική έρχεται σε αντίθεση με λύσεις προσωρινής ανακούφισης που ενθαρρύνουν και νέες ροές.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «επιβεβλημένη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στον επιμερισμό των βαρών».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης αναφορά στην τροπολογία που ψηφίστηκε μόλις χθες για «να μπει επιτέλους τάξη στις δραστηριότητες των ΜΚΟ που θα έχουν στο εξής ονοματεπώνυμο και θα ελέγχονται από το κράτος». Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι «αν και οι πιο πολλές είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχουν και κάποιες που δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο που επικαλούνται και αυτό δεν θα το ανεχθούμε άλλο».

Κλείνοντας τόνισε ότι εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης του Ελληνικού Λιμενικού ώστε να φθάσει σε στελεχιακό δυναμικό στο επίπεδο που είχε πριν την κρίση, ότι θα εισαχθούν νέες ειδικότητες για την καλύτερη ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις κι ότι ενδυναμώνεται η συνεργασία του Λιμενικού με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εξήρε επίσης «το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τη FRONTEX και την ευρωπαϊκή αστυνομική ακαδημία» γιατί έτσι «μεταφέρεται το μήνυμα ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο την πατρίδα μας».

Μεγίστης σημασίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και την αναβάθμιση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος κι έκανε ειδική αναφορά στη δωρεά της ταχύπλοων σκαφών από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Είπε επίσης πως «τον επόμενο μήνα ξεκινά ο οριστικός διαγωνισμός για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης» υπογραμμίζοντας πως το Λιμενικό θα μπορεί να προχωρά σε στοχευμένες επεμβάσεις γιατί θα έχει άμεσα ολοκληρωμένη εικόνα.

Και κατέληξε: «Η Πολιτεία πράττει επιτέλους του αυτονόητο», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει «η πολιτική βούληση, ο καλός σχεδιασμός, ο συντονισμός έχουν φέρει απτά αποτελέσματα». Απευθυνόμενος στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος είπε πως τους αποδίδουμε το σεβασμό και τις ευχαριστίες μας αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες απέναντι στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν. «Εκατό χρόνια είναι πολλά για έναν άνθρωπο αλλά λίγα για όσα κατάφερε το Λιμενικό Σώμα. Να είστε γεροί και να τα χιλιάσετε κρατώντας ψηλά τη γαλανόλευκη σε όλες τις ελληνικές θάλασσες. Να είστε καλά και καλές θάλασσες».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις